1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. DOĞU TÜRKİSTAN

  4. Sincan’da Patlamalar: 2 Ölü
Sincan’da Patlamalar: 2 Ölü

Sincan’da Patlamalar: 2 Ölü

Çin'de Uygur Türklerinin yaşadığı Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde meydana gelen patlamalarda 2 kişi öldü.

22 Eylül 2014 Pazartesi 09:56A+A-

Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin resmi internet haber portalı Tienşan'ın haberine göre bir dükkânın önü ve birkaç köyde pazar akşam saatlerinde patlamalar meydana geldi. Luntay vilayetinin Yangşuang kasabasındaki patlamalarda 2 kişi öldü, çok sayıda kişi yaralandı.

Patlamaları kimin düzenlediği ve nedenine ilişkin ayrıntılı bilgi verilmedi. Olaylara ilişkin soruşturma sürüyor. Bölgede hayat normale döndü.

Luntay vilayeti, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin orta kesiminde, eyalet başkenti Urumçi'nin 360 kilometre güneybatısında bulunuyor.

Bölgedeki Kaşgar eyaletinin Şaçı kasabasında temmuz ayında polis karakoluna saldırılmıştı. Olayda 37 kişi öldü. Emniyet güçleri, 59 saldırganı vurduklarını açıkladı.

Pekin yönetimi, son dönemde ülke genelinde "terörle mücadele" adı altında önlemlerini artırıyor. "Bölücü" olduğu iddia edilen kişilerle ilgili detaylı bilgiler genelde kamuoyu ile paylaşılmıyor. Sadece verilen cezalar resmi medya aracılığıyla kamuoyuna duyuruluyor.

Bölge uzun süredir karışık

Sincan'da 10 milyon Uygur Türk'ü yaşıyor. Bölge nüfusunun yaklaşık yüzde 45'i Müslüman Uygurlardan oluşuyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü 2013'teki raporunda Çin'i, bölgede yaygın bir etnik ayrımcılık, dini faaliyetlere yönelik baskı ve artan bir kültürel sindirme politikası uygulamakla suçlamıştı. 

AA

HABERE YORUM KAT