1. YAZARLAR

  2. Gideon Levy

  3. Sıkıysa yap Netanyahu!
Gideon Levy

Gideon Levy

Yazarın Tüm Yazıları >

Sıkıysa yap Netanyahu!

20 Şubat 2009 Cuma 14:49A+A-

Filistinlilerle ‘ekonomik barış’, Hamas’ı devirme, saldırı gerekse bile İran’ın nükleer programını durdurma sözü veren Netanyahu, ideolojisini uygulama fırsatı bulunca geniş koalisyondan söz eder oldu. Zira kendisi de bu manzaradan korktu ve geniş bir koalisyon tarafından ‘engellenmek’ istiyor

Binyamin Netanyahu neden sağcı bir hükümet kurmuyor? Neden seçmenlerin iradesini sağı iktidara taşımak üzere kullanmıyor? Doktriniyle uyumlu bir hükümet kurmak için eline geçen fırsatı neden kullanmıyor? İlkele-rinden taviz vermesini gerektireceğini bile bile, neden geniş bir koalisyondan bahsediyor? Çünkü korkuyor. Şimdi, ideolojisini uygulama yetisine sahip olduğu bu hakikat anında, korkaklık ediyor ve doktrinine yabancı unsurlarla hükümetini sulandırmak istiyor.
Evimiz İsrail, Şas, Birleşik Tevrat Museviliği (United Torah Judaism), Habayit Hayehudi ve Ulusal Birlik’le birlikte - 65 Knesset üyesinin açıkça aşırı sağcı olan üyelerinden oluşan bir çoğunlukla -  Netanyahu siyasi görüşlerini gerçekleştirebilir. Sonuçta, sağın her zaman her şeye bir cevabı, her soruna bir çözümü vardır. Bu yüzden yap şunu Netanyahu, yap şunu.

‘Barış parkları’nı da gördük...
İlk olarak ekonomik barışı sağlamaya çabala. Senin - Arap dünyasından ve belki İsrail’den de bilhassa şu ekonomik koşullarda - söz verdiğin projeleri gerçekleştirmek üzere nasıl yatırım sağladığını bir görelim. Filistinlileri ve Amerikalıları bunun yeterli olduğuna ikna et. Nablus’un varoşlarında ya da El Halil’in arkasında inşa edilen sanayi bölgesinde ilk intihar saldırısının ardından ne olacağını görelim.
Sen giderken biz dönüyorduk. Erez’de, Tulkarim’de ve Atarot’ta - ‘barış parkları’ diye adlandırılan - sanayi bölgelerimiz vardı. Terk edilmiş, yıkılmış halde duruyorlar. Neden? Çünkü Filistinliler için yeterli değildi. Çünkü onlara iş vermemiz ve böylece sessiz kalmaları yaklaşımının arkasındaki hileyi anladılar. Nihayet, Filistinlilerin de diğer uluslar gibi, sadece ekmeğe değil, özgürlüğe ve kendi kaderlerini tayin etmeye ihtiyaçları var. Bu, Netanyahu’nun atalarının da hayalini kurduğu bir tür tuhaf fikir işte. Ekonomik barışı sağlamaya çalış Netanyahu, sağcı hükümet seni alkışlar. Ancak geniş bir koalisyon daha fazlasını talep edebilir.
İran’ı bombala Netanyahu, çünkü yaptırımlar senin için yeterli değil, İran’la diplomatik müzakerelere inanmıyorsun ve sen, bay İran, ne pahasına olursa olsun Tahran’ın nükleer silah sahibi olmasını önleyeceğin sözünü verdin. Bütün çılgınlıkların en tehlikelisi için ABD Başkanı Barack Obama’dan izin kopardığını görelim haydi. Bombala ve ne olacağını görelim.
Geniş bir hükümet senin hareketlerini durdurabilir, öyleyse neden onlara yöneliyorsun? Bu gündeminin en önemli meselesi. Söz verdiğin gibi Gazze’deki Hamas iktidarını devir. Terör hakkındaki kitabında yazdığın gibi, katilleri serbest bırakmaksızın Gilad Şalit’i serbest bıraktır. İstediğin yola koyul.
17. Knesset’in son oturumundaki konuşmanda bu yolun ana hatlarını belirledin zaten: İsrail ordusunun kontrolünden çıkacak her toprak Hamas tarafından işgal edilecektir, o yüzden tek bir toprak parçasını bile boşaltmayın, dedin. Bunu Obama ve Filistin Yönetimi Mahmud Abbas’a açıkla. Onlara Kudüs’ü hiçbir zaman müzakere konusu etmeyeceğini söyle. Ürdün Vadisi’nin ve Judean Çölü’nün sonsuza dek bizim elimizde kalacağını söyle. Ya’akov Katz (Ulusal Birlik) seni alkışlayacak, Moşe Ya’alon seni selamlayacaktır. Ancak geniş bir koalisyon başka bir şey talep edebilir.
Suriyelilere barış için barış öner. Sonuçta daha geçen hafta Golan’da Tu Bişvat’a diktiğin fidanı sökmeyi teklif etmeyeceksin. “Gamla (Golan) bir daha kaybedilmeyecek” sözünden dönmeyeceksin.
Daha ve daha fazla yerleşim inşa et - bol bol ‘devlet arazisi’ ve el konulacak özel arazi var nasıl olsa. Topraklara yeni toprak ekle. İsrail yasalarını sonsuza dek elimizde kalacak olan topraklara uygulamamak için bir sebep yok.
Ekle de ekle, Cenin’den El Halil’e kadar ve hey, gelecek Knesset seçimlerinde iki milyon yeni seçmen olsun.

Livni ve Barak reddetmeli
Amerika sonunda sana toprak al ya da boşalt diyecektir ve karar vermek zorunda kalacaksın. Obama’ya bu siyasi malı satmayı dene ve nasıl tepki vereceğini görelim. Ve hayır derse senin nasıl tepki vereceğini de görelim. Neden Obama yönetiminden daha ve daha çok silah, daha fazla ekonomik yardım, daha fazla diplomatik destek isteyip aynı zamanda ilkelerine bağlı kalmıyorsun? Seni eylemde görelim Netanyahu.
Ama gerçek şu ki, Netanyanhu bunun korkunç bir manzara olacağını biliyor. Kadima ve İşçi Partisi’nin hükümetinde yer alıp, onu geri tutmasını, doktrinini uygulamasını engellemesini istiyor. Kesinlikle bu yüzden koalisyonuna katılmamak zorundayız. Netanyahu’ya ait olanları Netanyahu’ya verin. Nasıl hallettiğini bir görelim. Ve biz neler yapabiliyoruz görelim. (19 Şubat 2009)

RADİKAL

YAZIYA YORUM KAT