1. HABERLER

  2. HABER

  3. "Sığınmacı"lar Almanya Yolunda
"Sığınmacı"lar Almanya Yolunda

"Sığınmacı"lar Almanya Yolunda

Macaristan'da iltica taleplerinin kabûlünü bekleyen binlere “sığınmacı”, tren ve otobüslerle Avusturya'ya gönderildi. Pek çok aile, 800 bin “sığınmacı” alacağını açıklayan Almanya'ya doğru yola devam ediyor.

05 Eylül 2015 Cumartesi 11:29A+A-

Avusturya, Macaristan’dan gelen 4 bin “sığınmacı”ya kapılarını açtı. Budapeşte’den tren ve otobüslerle hareket eden “sığınmacı”lar, cumartesi sabahı başkent Viyana’ya girdi. Avusturya polisi saat 11.00 civarında: “Şimdiye kadar 4 bin kişi saydık. Bitecekmiş gibi görünmüyor. Sayıları ikiye katlanabilir.” açıklamasını yaptı.

Macaristan’dan yarım saatte bir kalkan 400 yolcu kapasiteli tren ve ring sefer yapan 20 çift katlı otobüsle “sığınmacı”lar taşınıyor. “Sığınmacı”ların birçoğu bu ülkede kalmayarak Almanya’ya ve Avrupa’nın kuzey ülkelerine doğru yolculuklarına devam ediyor.

Avrupa Birliği kanunlarına göre “sığınmacı”ların girdiği ilk Avrupa ülkesinde kalmaları gerekiyor. Ancak Almanya, diğer ülkelerin yükünü hafifletebilmek için bu kuralı esneterek 800 bin Suriyeli “sığınmacı” alacağını açıkladı.

“Sığınmacı” akınının bu nedenle daha da arttığını söyleyen Macar hükûmeti bu açıklamaya tepki gösterdi. Hükûmet sözcüsü Zoltan Kovacs: “Bu yaşananların tekrarlanmaması herkesin iyiliği içindir. O nedenle Avrupalı liderlerin sözlerine dikkat etmesi gerekir.”.

Bu sene 140 bin “sığınmacı”nın girdiği Macaristan, Sırbistan’la güney sınırına 3,5 metre yüksekliğinde duvar örmesiyle tepki çekmişti.

avrupa_goc_03.jpg

Kaynak: Reuters, AFP, Al Jazeera

HABERE YORUM KAT