1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Sığındığınız Kemalizmin Kadın Profilinin Neresindesiniz?
Sığındığınız Kemalizmin Kadın Profilinin Neresindesiniz?

Sığındığınız Kemalizmin Kadın Profilinin Neresindesiniz?

Kenan Alpay, bugünkü yazısında AK Parti cenahından Fatma Betül Sayan Kaya’nın açtığı ve Zehra Zümrüt Selçuk’un genişleterek devam ettirdiği Anıtkabir ziyareti geleneğinin gösterdiği yozlaşmayı değerlendirmiş.

07 Aralık 2018 Cuma 12:54A+A-

HAKSÖZ-HABER

Atatürk ve Atatürkçülüğü CHP’ye Kaptırmama Pragmatizmi

“Tuhaflık ötesi bir durum ama Atatürk’ü, Atatürkçülüğü ve Anıtkabir başta olmak üzere resmi ideolojinin söylem ve sembollerini başta CHP olmak üzere Kemalist kurum ve kesimlere bırakmamak gibi ‘muhafazakâr-demokrat’ bir adet türedi.” tespitini yapan Kenan Alpay, bu bağlamda son olarak Zehra Zümrüt Selçuk öncülüğünde gerçekleştirilen etkinliğin de gösterdiği gibi “’Başörtülü kadınlar da, dindar erkekler de Atatürk’ü çok seviyor ve sadakat duyuyorlar’ şeklinde bir algı çalışmasına hız verilmiş anlaşılan.” diyor.

Mustafa Kemal’in Rol Model Olarak Nasıl Bir Kadın Profili Öngörüyor?

Atatürk ve Atatürkçülüğün rol model olarak öne sürdüğü kadın profilinin bu bakanların telkin etmeye çalıştığı gibi olmadığının altını çizen Kenan Alpay, konuyla ilgili şunları söylüyor:

“Bu sosyal telkin, bir düşünce ve tutum yönlendirme eylemi olarak başarıya ulaşabilir mi? Mustafa Kemal ve Kemalist ideolojinin nasıl bir siyasal ve toplumsal sistem kurmaya kalkıştığını, bu sistemi kurarken İslami değer, sembol ve kurumlara karşı nasıl gaddarca hareket ettiğini tümden unutturabilirlerse evet başarı belli ölçüde de olsa mümkündür.

Siyasi, iktisadi hatta kültür hayatını dahi bir kenara bırakarak soralım: Mustafa Kemal’in kadın ve kadınlara yüklediği anlamı, oluşturduğu ve toplumun önüne yerleştirdiği rol modeller üzerinden idrak edememek mümkün mü? İlk dönem ‘kadın havariler’nden bir Afet (İnan) Hanım’ı, bir Sabiha Gökçen’i, bir Ülkü Adatepe’yi, Keriman Halis Ece’yi göz önüne getirelim. Bir Muazzez İlmiye Çığ’ı, Bahriye Üçok’u, Türkan Akyol’u, Türkan Saylan’ı, Nur Serter’i Kemalizm hesabına yüklendikleri misyonlarıyla sakince bir analiz edelim.

Takıyye yapılıyorsa da çok kötü, takıyye yapılmıyorsa da çok kötü bir çığır açılıyor. Kötü çığır açanlar geriden gelenlerin de sorumluluğunu ve dolayısıyla günahını yüklenirler. Kimse kendini ve muhataplarını aldatmaya yeltenmesin çünkü bu yol hem dünyevi hem de uhrevi açıdan çıkmaz sokaktır.”

2046.jpeg

2047.jpeg

Kenan Alpay'ın Yazısının Tam Metni >>>