1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. LÜBNAN

  4. Şiddeti Düşük Etkisi Büyük: Bir Bomba Üç Mesaj!
Şiddeti Düşük Etkisi Büyük: Bir Bomba Üç Mesaj!

Şiddeti Düşük Etkisi Büyük: Bir Bomba Üç Mesaj!

Beyrut’ta “Hizbullah” isimli örgütün hesaplarını donduran Blom Bank önünde meydana gelen saldırının ardındaki gizem dağılıyor. Saldırıyı gerçekleştiren “Hizbullah”, patlama ile üç mesaj vermek istedi.

14 Haziran 2016 Salı 12:10A+A-

Cihat Arpacık / Yeni Şafak

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta önceki akşam gerçekleştirilen bombalı saldırıdaki sır perdesi aralanıyor.

Bomba yüklü aracın, Lübnan'ın özel bankalarından Blom Bank'ın hemen karşısında patlaması dikkat çekiyor.

Blom Bank'ın tepesinde, 1961 ile 1962 yılları arasında Suriye'de henüz Esed diktası başlamadan ülkede Finans, Ekonomi ve Planlama Bakanı olarak görev yapan Numan Ezheri bulunuyor.

Blom Bank “Hizbullah” Hesaplarını Kapattı

Yeni Şafak'a bilgi veren ancak isminin açıklanmasını istemeyen bir Lübnanlı politikacıya göre Blom Bank, “Hizbullah” isimli örgüt üyelerinin hesaplarını donduran ilk bankalardan.

ABD, “Hizbullah”ın finansal hareketlerine yönelik yaptırım kararı almış ve bu kapsamda Lübnan'da örgütle bağlantılı onlarca banka hesabı kapatılmıştı.

İddiaya göre patlama, “Hizbullah” hesaplarını kapatan bankalara mesaj verme kaygısıyla gerçekleştirildi.

İç Siyasete Ayar

Saldırının ardında “Hizbullah” örgütünün olduğunu iddia eden Lübnanlı politikacılara göre saldırının amaçlarından biri de iç politikaya müdahale.

Lübnan Müstakbel Partisi lideri olan eski Başbakan Refik Hariri'nin oğlu Saad Hariri bir dizi program ve diplomatik temas yürütüyor.

Hariri geçtiğimiz haftalarda ülkedeki Arap büyükelçi ve diplomatlarla özel bir toplantı yaptı. Toplantıda, Lübnan'da 3 yıldır çözülemeyen Cumhurbaşkanlığı krizinde İran'ın sorumluluğuna değinildi.

Hariri’nin İstenmeyen Yükselişi!

Türkiye ve Suudi Arabistan ile ilişkileri iyi olan Hariri sık sık bölgenin durumunu görüşmek üzere Lübnan dışına çıkıyor ve Esed rejimi karşıtı bir politika yürütüyor.

Hariri'nin partisi geçtiğimiz ay yapılan mahalli seçimlerden başarılı bir sonuçla çıktı. Müstakbel Partisi'nin desteklediği blok, Beyrut'un belediye meclisindeki sandalyelerin tamamını kazandı.

Patlamanın Bir Hedefi de Suikast Davası!

Önceki gün gerçekleştirilen patlamanın bir hedefinin de Refik Hariri Suikastı Davası olduğu ifade ediliyor.

2005 yılında gerçekleştirilen Refik Hariri suikastına ilişkin 2014'te başlayan adlî sürecin sonuna gelindiği ve suikastta “Hizbullah”ın sorumluluğunun ortaya çıktığına dair ciddi delillere ulaşıldığı belirtildi.

Saldırıyı organize etmekle suçlanan ve uzun bir süredir gıyaben yargılanan “Hizbullah” Komutanı Mustafa Bedrettin, geçtiğimiz ay Suriye'de öldürülmüştü.

Önceki gün patlatılan bombanın adlî sürece ilişkin bir mesaj olduğuna da yönelik yorumlar yapılıyor.

beyrut.jpg

Şiddeti Düşük Etkisi Büyük!

“Hizbullah”a yakın kaynaklar patlamanın kendilerini hedef aldığını iddia etse de patlamanın meydana geldiği adres bu iddiayı doğrulamıyor.

15 kilo bomba yüklü aracın “Hizbullah”ın etkin olduğu Güney Beyrut'ta değil de yabancıların ve eğlence mekânlarının bulunduğu Hamra bölgesine yakın Verdan'da patlamasının bu iddiayı çürüttüğü vurgulanıyor.

Öte yandan saldırının “düşük yoğunluklu” olması ve sâdece kırılan camlardan dolayı iki kişinin yaralanması dikkat çekti.

HABERE YORUM KAT