1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Şer İttifakı 4 Koldan Saldırıyor
Şer İttifakı 4 Koldan Saldırıyor

Şer İttifakı 4 Koldan Saldırıyor

Esed rejimi, Rusya, YPG ve IŞİD Halep'in kuzeyindeki muhalifleri boğmak için adı konmamış bir ittifakla eş zamanlı saldırı başlattı.

09 Şubat 2016 Salı 10:57A+A-

Cihat Arpacık / Yeni Şafak

Esed güçleri, Rus uçakları, YPG'li ve IŞİD'li militanlar eş zamanlı olarak Halep'in kuzey kırsalında saldırıya başladı. Çatışmalar, Türkiye'nin savaşın en başından bu yana kurulmasında ısrarcı olduğu “Güvenli Bölge”yi içine alan Azez-Mera hattında yaşanıyor. Bayır Bucak Türkmenlerini bombalayan Rus jetinin 24 Kasım 2015 günü Türkiye tarafından düşürülmesinin ardından “Güvenli Bölge”yi hedef almaya başlayan Rusya'nın saldırıları devam ediyor.

Rusya bu süreçte ilk etapta Suriye içerisine insani yardım ulaştırmak için kullanılan Azez-Halep Yolu'nu ve yardım taşıyan TIR'ları bombaladı. Esed güçlerinin, muhaliflerce konrolünde tutulan Nubul ve Zehra kasabalarına ulaşması ve hattı kapatması üzerine PKK-PYD ve IŞİD de güvenli bölgeye yönelik saldırılarını arttırdı. İran güdümlü yabancı askerler Zehra Kasabası'nın kuzeyine, YPG'nin elinde tuttuğu Afrin'den batıya, IŞİD ise Savran ve Mera arasından doğu hatlarına, muhaliflerin üzerine yürüyor. 



SINIRA 20 KM KALDI

Daha önce Rusya'nın havadan ağır silah indirdigi Afrin'den harekete geçen YPG, hem Esed güçleri hem de IŞİD'e ait unsurlarıyla mevzisi bulunan muhalif gruplara saldırı düzenliyor. Esed ve YPG güçleri Türkiye sınırına yakın alanlarda ilerlerken IŞİD ise direnen muhaliflere saldırıyor. İran, Lübnan, Irak ve Afganistanlı milislere birlikte Halep kuzeyinde ilerleyen rejim güçleri ile Türkiye sınırı arasında yaklaşık 20 km mesafe kaldı. Rusya'ya ait savaş uçaklarının havadan destek verdiği saldırıda Meranes ve Der Cemal köyleri PKK/YPG tarafından ele geçirildi. Bu alan muhalifler ile YPG bölgeleri arasında sınır bölgesi olarak kabul ediliyordu.



IŞİD, REJİME SALDIRMIYOR

Muhaliflerin elindeki Ihras Köyü'ne önceki gece IŞİD tarafından saldırı düzenledi. Muhaliflere saldıran IŞİD, Ihras'ın yanı başında bulunan rejime ait bölgelere hiçbir harekat düzenlemedi. Rejimin elinde bulunan Tel Cibbin, IŞİD kontrolü altında bulunan Tel Susin'e sadece 3.5 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Ancak IŞİD daha uzaktaki muhalif mevzilerine saldırmayı tercih etti. Muhalifler bu durumu IŞİD ile rejim arasındaki işbirliğinin en net örneği olarak yorumluyor.

Güvenli bölgede 3 farklı cephede savaşan muhaliflerden Ebu Eymen, “Rusya, Esed, İran, Hizbullah, PKK, paralı kiralık katiller birlik olup üzerimize geliyorlar. ABD'li yetkililerin ödül verdiği YPG'liler ve IŞİD ile savaş iddiasıyla Suriye'ye bomba yağdıran Ruslar, IŞİD'le savaşan bize saldırıyor. Dünyanın tüm teröristleri bize karşı birlik oldu. Tüm dünyaya yalan söylüyorlar. Bizim ne kadar yaşayacağımız belli degil. Müslüman kardeşlerimiz, tüm insanlık gerceği bilsin, belki yıllar sonra hakkımız alınır” dedi.

HABERE YORUM KAT

1 Yorum