1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. ‘Senin Hayatî Derdin, Onlar İçin Oyunun Bir Parçası..’
‘Senin Hayatî Derdin, Onlar İçin Oyunun Bir Parçası..’

‘Senin Hayatî Derdin, Onlar İçin Oyunun Bir Parçası..’

SELAHADDİN E. ÇAKIRGİL gündemi yorumluyor:

22 Mart 2015 Pazar 05:31A+A-

Rusya lideri Vladimir Putin, Kırım Yarımadası’nın Rusya’ya iltihakının 1. Yıldönümü  dolayısiyle, geçen hafta yaptığı konuşmada, Kırım’ın Rusya’nın ayrılmaz bir parçası olduğunu tekrarlıyor ve ama,  o günlerde Batı dünyasının kendilerine karşı gürültülü bir düşmanlık kampanyası yürütüldüğünü hatırlatarak, ‘Bizim için vatan olan, onlar için oyunun bir parçasıydı.. Ve bu ise, elbette kabul edilemezdi..’  diyor ve onların o gürültülerine karşı orduya alarm emri vererek savaşa hazır durumda olmalarını sağladığının söylüyordu.

Putin daha önce de, 1990’larda Sovyetler Birliği’nin çöküşü sırasında Kırım’ın Rusya’nın elinden çıkışına yutkunarak seyirci kaldıklarını ve kabullenmeseler de, o zamanki şartlarda bir şey yapabilmek durumunda olmadıklarını söylemişti.

Putin’in Kırım üzerine söyledikleri üzerinde durmaya gerek yok. Çünkü, asırlarca Tatar Hanlarının, Giray’ların, 150 yıl kadar da Osmanlı’nın hâkimiyetinde kalan Kırım,

1699- Karlofça Andlaşması’nın imzalanmasını gerektiren bir dizi yenilgiler zincir sonunda Rusya’ya bırakılmıştı. Rusya da, zaafa uğradığı bir sırada, 1990’larda topraklarının nasıl bölündüğünü gördü ve yutkunarak da olsa o acı neticeyi kabullendi.

Putin şimdi kendisini güçlü hissediyor ve Sovyetler’in çöküşü sırasında 19 Ağustos 1990’da imzalamak zorunda kaldığı (Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Andlaşması) AKKA’dan çekildiğini açıklıyor.

İlginç olan şu ki, Putin kendi ülkesi sözkonusu olunca, ‘Bu bizim için vatan mes’elesiydi, başkaları için ise uluslararası oyunun bir parçası..’ şeklinde doğru bir tesbit yaparken, kendilerinin başka cograflalarda yaptıklarını da gerçekte uluslararası oyunun bir parçası olarak değerlendirdiğini ve öyle değerlendirilmesi gerektiğini bir kez daha itiraf etmiş oluyordu.

Sözgelimi, kendilerinin de bugünkü buhranın devam etmesini taa başından beri planladığı bilinen Suriye konusu, bölgenin müslüman halkları için hayatî bir vatan konusu olurken, dışardan gazel okuyan nice güç odakları ve devletlerden birisi olan Rusya için de ‘uluslararası oyunun bir parçası..’

Yazının Devamı >>>

HABERE YORUM KAT