1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Selefi Cephe Mısır Halkını 28 Kasım'da İntifadaya Çağırdı
Selefi Cephe Mısır Halkını 28 Kasım'da İntifadaya Çağırdı

Selefi Cephe Mısır Halkını 28 Kasım'da İntifadaya Çağırdı

28 Kasım’da Mısır’ın her yerinde büyük eylemler organize edeceğini açıklayan Selefi Cephe’nin çağrısının nasıl karşılık bulacağı merak ediliyor.

24 Kasım 2014 Pazartesi 20:16A+A-

HAKSÖZ HABER

Darbeye Karşı Meşruiyeti Savunma Bloğu içinde yer alan unsurlardan biri olan Selefi Cephe 28 Kasım’da bütün Mısır’da darbe politikalarına karşı protesto eylemleri organize etmek üzere devrim çağrısı yapıyor. Bununla beraber güvenlik güçlerinin sert müdahaleleriyle bastırma planını engellemek amacıyla eylemlere ilişkin güzergah ilanından da kaçınıyor.

Cephe’nin sözcüsü Muhammed Celal “sokaklarda yürürken ellerimizde sadece Kur'an taşıyacağız. Kendimizi savunmak zorunda kalırsak binlerce gencimiz bunu yapmaktan çekinmeyecek” diyor.

Selefi Cephe, siyasi yapılanması Nur Partisi olan Selefi Davet adlı hareketten kopan bir oluşum. Selefi Cephe’nin devrim çağrısını diğer selefi oluşumlar eleştiriyorlar. Mısır’da kökü 1926’ya uzanan ve en eski Selefi yapı olma özelliğine sahip Ensarul Sünne el-Muhammediyeİ Mısırlıları bu çağrılara kulak vermemeleri ve kan dökülmesine zemin hazırlamamaları için uyardı.

Nur Partisi de 28 Kasım çağrısını istikrar ve güvenliği bozma girişimi olarak suçluyor. Resmi çevreler de beklendiği üzere 28 Kasım çağrısını kınarken, Mısır Müftüsü’nün danışmanı İbrahim Necm yapılması düşünülen protesto eylemlerini ihanet olarak tanımladı ve protestocuların ellerinde Kur'an taşıyacak olmalarını Haricilerin yaptıklarına benzetti. Haricilik benzetmesi Evkaf bakanı Muhtar Cuma’nın da dillendirdiği bir itham oldu. Aynı şekilde Ezher Şeyhi Ahmed et-Tayyib de eylemleri yeni bir tuzak olarak tanımladı.

Selefi Cephe’nin eylem çağrısı rejim tarafından İhvan’ın yeni bir atraksiyonu olarak suçlanırken, hükümet medyasında IŞİD’in bu tür girişimlerle Mısır’ı karıştırmaya çalıştığı iddiaları da dillendirilmekte. 

Mısır'da Selefi Cephe Yöneticileri Gözaltına Alındı

Mısır'da 28 Kasım'da "Müslüman Gençliğin İntifadası" adı altında gösteri düzenlenmesi çağrısında bulunan Selefi Cephe'nin 5 yöneticisinin gözaltına alındığı bildirildi.

Selefi Cephe'den yapılan yazılı açıklamada, "Başkent Kahire'deki merkezimizde toplantı halindeyken 5 yöneticimiz gözaltına alındı" ifadesi kullanıldı.

Eşref Abdulmunim, Hişam Meşali, Muhammed Hasan, Mahmud Zekzuk ve Abdullah Eşref'in gözaltına alındığı belirtilen açıklamada, olayın şiddetle kınandığı vurgulandı.

Müslüman Kardeşler Teşkilatı'ndan (İhvan) sonra Mısır’daki en geniş tabana sahip toplumsal oluşumlardan olan darbe karşıtı Selefilerin kurduğu "Selefi Cephe", ülkedeki tüm gençleri 28 Kasım'da gösteriye katılma çağrısında bulunmuştu.

İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Hani Abdullatif, daha önce yaptığı açıklamada, 28 Kasım'da gösteriler düzenlenmesi çağrısında bulunanların tutuklanması suretiyle "İhvan ve tekfirci unsurlara" karşı önlemler alınacağını belirtmişti.

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT