1. HABERLER

  2. HABER

  3. 'Selam Tevhid'de 2 Subaya Yakalama Kararı
'Selam Tevhid'de 2 Subaya Yakalama Kararı

'Selam Tevhid'de 2 Subaya Yakalama Kararı

"Selam Tevhid" soruşturmasında ''paralel yapıya" yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, mahkemece serbest bırakılan 2 subay hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

17 Nisan 2015 Cuma 19:40A+A-

Kamuoyunda "Selam Tevhid" olarak bilinen sözde "Kudüs Ordusu Örgütü" adlı soruşturmada usulsüzlük yapıldığı iddialarına ilişkin ''paralel yapıya" yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, mahkemece serbest bırakılan 2 subay hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, geçen hafta tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edilen 15 kişinin serbest bırakılmasına itiraz etti. 

Savcılığın itirazını değerlendiren İstanbul 3. Sulh Ceza Hakimliği, yüzbaşı Orhan Şahin ve üsteğmen Hayati Özcan hakkında ''terör örgütü üyesi olma'' ve ''Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs'' suçlarından tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılmasına hükmetti.

Soruşturmanın geçmişi 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, ''yasa dışı dinleme, casusluk, özel hayatın gizliliğini ihlal, kişisel verilerin hukuka aykırı olarak kaydedilmesi, resmi belgede sahtecilik, terör örgütü kurmak, yönetmek, üyesi olmak, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs'' iddiasıyla ''paralel yapıya'' yönelik yürütülen soruşturma kapsamında düzenlenen 3. dalga operasyonu askere uzanmıştı.

Başsavcılıkça, sözde "Kudüs Ordusu Örgütü" adlı soruşturma kapsamında yapıldığı belirlenen Hatay ve Adana'da MİT'e ait yardım tırlarının durdurulmasıyla ilgili Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'nca haklarında "siyasi ve askeri casusluk, devlet sırlarını kasten açıklamak" suçlarından kamu davası açılan Hatay, Ankara ve Adana il jandarma komutanlıklarında görev yapan 34 kişi hakkında yakalama ve gözaltı kararı verilmiş, aralarında Yarbay Erdal Turna, Binbaşı Bekir Karataş ve Mehmet Fırat ile Yüzbaşı Hakan Gençer'in de bulunduğu 17 muvazzaf askerin ''terör örgütü üyesi olmak, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs''  tutuklanmasına karar verilmişti.

 İlk operasyon

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca, daha önce yürütülen ve takipsizlik kararı verilen ''Kudüs Ordusu Örgütü'' soruşturmasında usulsüzlükler yapıldığı iddialarına ilişkin 22 Temmuz'da yapılan operasyonda, aralarında eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün'ün de olduğu 11 emniyet görevlisi tutuklanmıştı. 

İkinci operasyon

Soruşturmayı genişleten savcılık, yeni deliller doğrultusunda şubat 2015'te düzenlenen 2. operasyonda, ''terör örgütü kurmak ve yönetmek', "kurulan örgüte üye olmak", "terör örgütünün faaliyeti kapsamında siyasal veya askeri casusluk", "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs'' suçlarından 29 şüpheli polis hakkında gözaltı kararı vermişti. Operasyonda gözaltına alınan 21 kişiden, 17'si çıkarıldıkları mahkemece tutuklanmıştı. Bu operasyonda Fetullah Gülen ve Emre Uslu hakkında da tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılmıştı.

''Kudüs Ordusu Örgütü'' soruşturmasında usulsüzlükler yapıldığı iddialarına ilişkin ''paralel yapıya'' yönelik 22 Temmuz'dan bu yana yürütülen soruşturma kapsamında toplam 28 kişi tutuklanmıştı. Son tutuklamalarla birlikte bu dosyada tutuklu sayısı 45'e ulaştı.

HABERE YORUM KAT