1. HABERLER

  2. ETKİNLİK

  3. “Selahaddin Eyyübi ve Kudüs Davamız”
“Selahaddin Eyyübi ve Kudüs Davamız”

“Selahaddin Eyyübi ve Kudüs Davamız”

Adalet ve Erdem Kulübü’nün düzenlediği “Selahaddin Eyyübi ve Kudüs Davamız” başlıklı konferans Adem Özköse ve Ali Emre’nin katılımıyla İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi konferans salonunda gerçekleştirildi.

14 Aralık 2018 Cuma 21:16A+A-

Programın sunuculuğu Adalet Erdem Kulübü üyesi Elvan Alaçam tarafından yapıldı. Alaçam açılış konuşmasına İsra suresi birinci ayet mealiyle başlayarak Kudüs’ün Müslümanlar için önemini vurguladı. Kudüs’ün özgürleşmesi yolunda gösterilen çabanın Nureddin Zengi ve Selahaddin Eyyubi’nin çabalarından da anlaşılacağı üzere başta Şam olmak üzere tüm coğrafyanın özgürleştirilmesine bağlı olduğu belirtildi. Elvan Alaçam sonrasında Dokuz Eylül üniversitesi İlahiyat Fakültesi hocalarından İbrahim Emiroğlu’nun uğradığı haksızlığa dikkat çekti. Bu haksızlık İlahiyat Fakültesi öğrencileri tarafından tepkiyle karşılandı. Açılış konuşmasını bitirdikten sonra sözü Adem Özköse’ye bıraktı.

Adem Özköse Kudüs ve ümmet coğrafyasının ahvali üzerine değinilerde bulundu. Ardından Mavi Marmara’da yaşadıklarını aktaran Özköse, ‘Filistin’e bir dava olarak bakmalıyız ve kendimizi de bu dava bilinci ile yetiştirmeliyiz. Önce hayal edip sonra hayallerimizin arkasından kararlı bir şekilde koşmalıyız. Her birimiz idealist insanlar olmalıyız. En önemlisi davamızı ayakta tutmak için fert fert ayırt etmeksizin ahlaklı ve iyi insan olmalıyız.’ dedi. Değerlendirmelerine devam eden Özköse, ‘Beş temel sıkıntı var: Bunlar Kuran ve Sünnetten uzaklaşma, kötü yönetimler, ahlaki yozlaşma, dünyevileşme ve ideallerden uzaklaşmadır. Savaşta üstün olmakla kazanamayız ahlaken de en üstün olmalıyız. Önce kendimizi şuurlu birer Müslüman olarak yetiştirip sonrasında idealist insanlar olarak Kudüs’ün kurtuluş yolunu aramalıyız’ dedi. Hamas’ın kuruluş hikayesine değinen Özköse, ‘Ahmet Yasin ve arkadaşlarının hayal gücü bir gün Hamas’ın kurulmasını sağladı ve bu davaya sahip çıkar hale gelmesini sağladı ama onlarda her şeyden önce ahlaken de üstünlük vardı ve bu yüzden de başardılar. Hepimiz birer Ahmed Yasin, Hasan el-Benna olmalıyız, önemli fikir insanları olmalıyız.’ diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Adem Özköse daha sonra Ali Emre’ye sözü bıraktı.

Ali Emre konuşmasının başında tarihsel olarak Kudüs’ün maruz kaldığı süreçlere ve fethin yaşandığı coğrafyaya değindi. Tarihsel süreç içerisinde Kudüs’ün pek çok kez saldırıya maruz kaldığını dile getiren Emre, Selçuklular döneminde yapılan haçlı seferlerinin üzerinde durdu. Selçuklulardan sonra haçlılar tarafından Kudüs neredeyse 88 yıl işgal altında kaldığını ifade eden Ali Emre ‘Bu süreçte Kudüs tarihinin en büyük tahribatı yaşanmıştı ve bu işgalin son bulması zor görünüyordu. Ancak bir Selahattin’in yetişmesi ve bu yola baş koyması ve zulme dur demek istemesi işgali ve zorbalığı bitirdi. İnanmış bir komutan kısa süre içerisinde hem kültürel olarak hem de fiziken yılların tahribatını oldukça kısa bir süre içerisinde giderdi dedi.’ Selahattin’in Kudüs’ü fethinin de onurlu ve merhametli bir şekilde gerçekleştirdiğini dile getiren Emre haçlıların aksine bir katliam yapılmadığının altını çizdi. Stratejik zekâsı ve ahlaki üstünlüğü ile Selahattin’in Avrupalıları kendine hayran bırakmasına değinen Emre, Selahattin’in Nureddin Zengi’nin yolundan gittiğini sıkça vurgulayarak ‘İki kahraman da Müslümanları tek çatı altında toplamayı hedefledi ve bunu başardıklarında Kudüs fethedildi’ ifadelerini kullanarak birlik olmaya dikkat çekti. Selahattin Eyyubi’den tarihsel süreç içerisinde bugünün Kudüs’ünün işgali sürecine konuyu getiren Ali Emre, zulme başkaldırabilmek için inanmış bir Selahattin’in yetişmesi bu zulme engel olmak için yeterli olacağına değindi ve bugün gençlerden beklenen çabanın da bu olduğunu dinleyicilere hatırlattı. Konuşmaların ardından soru cevap kısmıyla konferans tamamlandı. Konuşmacılar programın ardından katılımcılar için kitaplarını imzaladılar.

Haber: Betül Avcı
Fotoğraf: Fatih Demir

asa-2.jpg

asa-3.jpg

HABERE YORUM KAT

1 Yorum