1. HABERLER

  2. HABER

  3. Şehmus İlan, Ebu Gureyb'de Tutukluymuş
Şehmus İlan, Ebu Gureybde Tutukluymuş

Şehmus İlan, Ebu Gureyb'de Tutukluymuş

Mardin'den Irak'a 7 yıl önce kum götürürken Musul yakınlarında 'dur' ihtarına uymadığı gerekçesiyle ABD'li askerlerin öldürdüğü bildirilen kamyon şoförü Şehmus İlan'ın yaşadığı öğrenildi.

12 Ekim 2011 Çarşamba 05:52A+A-

Yıllardır yas tutan İlan ailesine müjdeli haber Konyalı bir TIR şoföründen geldi. Ebu Gureyb Cezaevi'nde bir süre tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakılan şoför, Şehmus İlan'ı cezaevinde gördüğünü söyledi. Bunun üzerine harekete geçen baba Mehmet İlan, oğlunun kurtarılması için Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan'dan yardım istedi: "7 yıldır uyuyamıyoruz. Ne olur oğlumuzu kurtarın."

17 Mart 2005 tarihinde meydana gelen olayda Mardin'den Irak'a kum götüren kamyon şoförü Şehmus İlan'ın, Musul'da dur ihtarına uymadığı gerekçesiyle Amerikan askeri tarafından ateş açılarak öldürüldüğü haberi gelmişti. Olayla ilgili İlan'ın ailesine Irak'ta görev yapan Amerikalı Yüzbaşı Andrew S. Lunoff imzasıyla gönderilen mektupta, "Kaza ile öldürdük. Çok üzgünüz." ifadeleri yer almıştı. Olayı araştırmak için Irak'a giden ve 4 ABD'li subay ile Saddam'ın Musul'daki sarayında görüşen Şehmus İlan'ın yakınları, kendilerine önerilen 7 bin 500 dolar tazminatı kabul etmemişti.

Olayın ardından İlan'ın ailesi ABD'ye tazminat davası açmıştı. Aradan geçen 7 yıldan sonra yakınlarının yasını tutan İlan ailesine müjdeli haber Konyalı bir TIR şoföründen geldi. Irak'ta Ebu Gureyb Cezaevi'nde bir süre tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakılan Konyalı şoför, Habur Sınır Kapısı'nda görüştüğü İlan ailesine, öldüğü bildirilen Şehmus İlan'ın yaşadığını ve onu Ebu Gureyb Cezaevi'nde gördüğünü söyledi. Bunun üzerine umutlanan ve harekete geçen İlan'ın babası Mehmet İlan, oğlunun kurtarılması için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan yardım istedi.

Şehmus Edis / ZAMAN

HABERE YORUM KAT