1. YAZARLAR

  2. Melih Altınok

  3. Seçmen de Kim Oluyor Kemal Bey’e Soracaksınız
Melih Altınok

Melih Altınok

Yazarın Tüm Yazıları >

Seçmen de Kim Oluyor Kemal Bey’e Soracaksınız

10 Aralık 2016 Cumartesi 16:51A+A-

MHP ile uzlaşan Ak Parti anayasa değişikliği teklifini bugün Meclis'e sunacak.
Sanmayın ki bu geniş konsensüsün dışında kalan CHP boş duruyor. Onlar da bir anayasa taslağı hazırlamışlar.
CHP'nin taslağının en dikkat çekici maddesi ise Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından değil, eskiden olduğu gibi yine Meclis tarafından seçilmesi.
Dün de Kılıçdaroğlu bir haber kanalında, hayır oyu verecekleri referandumu çıkan sonuca göre değerlendireceklerini söylüyordu.
Yani özetle yine kaçak güreşeceklerini, istedikleri sonucu alamazlarsa her seçim sonrasında olduğu gibi sonucu fiilen tanımayacaklarını ilan ediyordu.
Ülkenin "halkçı" partisinin "halka değil bize soracaksınız" tavrı şaşırtıcı olsa da yeni bir durumla karşı karşıya değiliz.
Gezi'de, CHP arka bahçesi olan "solcu" platform da, dönemin Başbakanı Erdoğan'ın "Taksim'i halka soralım, referandum yapalım" teklifine "hayır" yanıtını vermişti.
Seçmenlerine "boş bırakılırsa ya davulcuya ya zurnacıya kaçacak ergen kız" muamelesi yapan bu halka rağmen halkçıların "siyasi literatürdeki karşılığı" belli: Kemiksiz jakobenizm.
İşte bu yüzden, halkın iradesinin kayıtsız şartsız egemenliğine dayanan Cumhuriyet'in temel değerini inkâr edenlerin anayasa referandumundaki yenilgisi Cumhuriyet'in kazancına olacak.
Halktan korkan Cumhuriyet istismarcıları kaybettikçe cumhur yani demokrasi güçlenecek.

***

Ben seni hiç tanımayrum
Kılıçdaroğlu'nun anayasa değişikliğiyle ilgili "Referandumdan yüzde 98 de çıksa tanımayacağız" sözlerine Başbakan Binali Yıldırım'dan yanıt gecikmemiş:
"Yani o zaman vatandaş da onu tanımasın. Vatandaşı tanımayanı vatandaş hiç tanımasın,kusura bakmasın."
Hakikaten olacak iş değil.
Danışmanları Kemal Bey'e, duruşmada borçlusunun "Ben bu adamı tanımıyorum bile hâkim bey" sözüne sinirlenip "Sen beni tanımıyorsan ben de seni tanımıyorum" diye çıkışan Temel'in o meşhur fıkrasını bir hatırlatsınlar.
Bir siyasi parti lideri seçmenine kızar mı, atar yapar mı?

***

O halde dağılıyoruz arkadaşlar
"Yenikapı ruhuna sadık kalan tek kişi benim" diyen Kılıçdaroğlu sözlerini desteklemekiçin de "Yenikapı'dan 12 madde halinde nelerin yapılması gerektiğini söyledim" demiş.
O halde dağılalım mı Kemal Bey?

***

Ölmediler diye affedecek misiniz?
Adana'daki 12 kişinin hayatını kaybettiği yurt yangınından yaralı kurtulan 24 kişiden sadece birinin ailesi, sorumlulardan şikâyetçi olmuş.
23 ailedense ses seda yok.
Kendilerini dinleme imkânımız olmadı ama ricamız lütfen bu sorumluluktan kaçmasınlar.
Zira bu ülkede insan hayatının, çocuklarımızın değerli olduğunu herkesin iyice anlaması için bu şart.

Sabah

YAZIYA YORUM KAT