1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Seçime Evet, İslamcıların Kazanmasına Hayır!
Seçime Evet, İslamcıların Kazanmasına Hayır!

Seçime Evet, İslamcıların Kazanmasına Hayır!

Uluslararası desteğe sahip Baradey, Amr Musa, Sabbahi, Eymen Nur, Ahmet Şefik gibi isimler etrafında oluşturdukları koalisyonla seçimlere girenlerin serbest seçimlerde sandığa gömülmesi Mısır’ı bilenler için hiç sürpriz değildi.

10 Aralık 2012 Pazartesi 04:44A+A-

Sandığa Gömen Tarihe de Gömemez mi?

Kenan Alpay

Mübarek rejimin artıklarıyla kol kola girip şiddet ve kaos görüntüsü oluşturmayı becerebilen liberal, sosyalist, ulusalcı ve Kıptiler 15 Aralık’ta yapılması planlanan anayasa referandumuna günler kala nihayet Mursi’ye geri adım attırabildiler.

Uluslararası desteğe sahip Muhammed Baradey, Amr Musa, Hamdin Sabbahi, Eymen Nur, Ahmet Şefik gibi isimler etrafında oluşturdukları koalisyonla seçimlere giren liberal, sosyalist, ulusalcı ve Kıptilerin serbest seçimlerde sandığa gömülmesi Mısır’ı bilenler için hiç sürpriz değildi. Sürpriz olan mezkûr kesimlerim Mübarek rejiminin asker ve yargı oligarşisinin kucağına oturmak hususundaki hızları ve ısrarları oldu. Mısır halkı nezdinde meşruiyet ve desteğe sahip olamayanlar eski rejimin despotik unsurlarıyla işbirliğine sarılıp “selden kütük kapma” yarışına giriştiler.

Seçime Evet, İslamcıların Kazanmasına Hayır!

Çok boyutlu bir baskıyla karşı karşıya kalan Mursi, yüksek yargının yeni anayasa kabul edilinceye kadar Cumhurbaşkanı’nın kararlarını iptal edebilme kararını geçersiz kılan kararını geri çekti. Fakat her ne olursa olsun Mısır halkının referanduma gidişinin önü kesilemeyecek. Evet, bir geri adım söz konusu ama süreci biraz daha geciktirmekten, biraz daha zorlaştırmaktan başkaca bir işe yarayacak mı bunu zaman gösterecek.

Cemal Abdünnasır ve Enver Sedat’ın halefi Hüsnü Mübarek rejimine karşı Tahrir Meydanı başta olmak üzere ülkenin dört bir tarafında sokaklara çıkan halkın talebi despotizme, yolsuzluğa ve ABD-İsrail işbirlikçiliğine son vermekti.

ABD ve İsrail adına hem Mısır halkının hem de Filistin halkının üzerine bir kâbus gibi çöken Mübarek cuntasını tarihin çöplüğüne atmak üzere sergilenen kararlılık kısa zamanda zafere erişti. Ancak bu kez de Mareşal Tantavi’nin başında olduğu Yüksek Askeri Konsey barikatı kuruldu. Mareşal Tantavi’ye yasal açıdan destek veren Başsavcı Abdülmecit Mahmut ve Anayasa Mahkemesi geliyordu.

Mursi’nin Mısır’da herkes için adaleti temin etmek ve halkın iktidarını kurmak üzere giriştiği normalleşme hamlelerinin önünü kesmek üzere sahaya kimler çıktı? Görünüşe bakılırsa ‘gerçek’ Tahrir Ashabı tekrar sahaya inmiş ve Tahrir Ruhu’nu kesintiye uğratmaya kalkışan Müslüman Kardeşler ve Selefilerin temsilcisi Mursi’ye haddini bildireceklerdi. Serbest seçimlerde Müslüman Kardeşler ve Selefi partilerin karşısında kelimenin tam anlamıyla ezilenler, sandığa gömülenler nasıl oluyorsa İslamcı İktidar hevesine kapılanlara hadlerini bildirmeye kalkışıyorlardı.

Yazının Devamı İçin Tıklayınız...

 

HABERE YORUM KAT