1. HABERLER

  2. KÜLTÜR SANAT

  3. Sebilürreşad Mecmuası 50 Yıl Aradan Sonra Yeniden Yayın Hayatına Giriyor
Sebilürreşad Mecmuası 50 Yıl Aradan Sonra Yeniden Yayın Hayatına Giriyor

Sebilürreşad Mecmuası 50 Yıl Aradan Sonra Yeniden Yayın Hayatına Giriyor

Sebilürreşad, ilk çıkış yaptığı 14 Ağustos 1908 esas alınarak 14 ağustos 2016’da yayına çıktı. Dergi sadece abonelere gönderilecek.

15 Ağustos 2016 Pazartesi 13:41A+A-

Urtevu’l Vuska çizginin Osmanlı-Türkiye coğrafyasındaki en etkili mecmuası Sebîlürreşad kapatılmasının üzerinden 50 yıl sonra yeniden yayın hayatına başlıyor.

Sebîlürreşad yayını gazeteci yazar Fatih Bayhan yönetiminde mecmuanın ilk çıkış yaptığı 14 Ağustos 1908 esas alınarak 14 ağustos 2016’da yayına çıktı. Dergi sadece abonelere gönderilecek.

Konuyla ilgili açıklama yapan Fatih Bayhan, Sebîlürreşad’ın tarihçesini anlatarak, “Osmanlı coğrafyasının bölünmeye başlandığı döneme damgasını vuran Sebîlürreşad Mecmuası, İslamcılık fikri etrafında mütefekkir, şair ve etkili isimleri bir araya getirerek İslam coğrafyasının dağılmaması, birlik ve kardeşliğini koruması için Mehmet Âkif Ersoy’un başmuharrirliğinde Eşref Edip beyin yönetiminde yayına çıkıyordu. Kurtuluş savaşında Mustafa Kemal’in davetiyle Kastamonu ve Ankara’ya yayın merkezini taşıyan Sebîlürreşad, TBMM tarafından nüshaları çoğaltılarak cephelere gönderilmiş, Mehmet Akif’in şiir ve yazılarının asker ve toplumda oluşturduğu tesirle kurtuluş mücadelesine büyük katkı vermiştir. 1925’te kapatılan Mecmua, Akif’in vefatından 10 yıl sonra yeniden aynı adla Eşref Edip bey tarafından latin harfleriyle neşredilmiş 1966’a kadar yayın hayatında kalmıştır. Ancak ekonomik nedenlerle Eşref edip Bey üstadımız mecmuayı kapatmış, aradan 5 yıl sonrada vefat etmiştir” dedi.

Mehmet Âkif'in başmuharrirliğini yaptığı Sebîlürreşad’ın 50 yıllık aranın ardından yine onun ailesinin desteğiyle yayına hazırladıklarını ifade eden Bayhan, “Allah’a hamdederiz ki bu hayırlı hizmetin devamı yine Âkif’in ve onun dostlarının desteğiyle yeniden hayat buluyor. Aynı kaygılarla, aynı hedefle Allah’ın inayetiyle yola devam ediyoruz. Sebîlürreşad bir fikrin, davanın, kaygının eseriydi. Derdi olanların eseriydi. İslam coğrafyasının yine ehli salip eliyle karıştırıldığı bir dönemde Sebîlürreşad’ın yeni şeyler söylemek için yayına başlaması Allah’ın bir inayetidir, lütfudur, keremidir. Eksiklerimiz var, ıslah edeceğiz, düzelteceğiz. Bu vazifeye layık hizmet üretmeye gayret edeceğiz. İslam coğrafyasının derdini, sancısını çekenler herhangi bir fırkaya, cemaate ihtiyaç duyamadan Sebîlürreşad’ın açtığı o temiz, berrak damarı daha da güçlendirerek çalışmalarımızı tüm dünyaya ileteceğiz. Dünyanın bu çağrıya ihtiyacı var. Adil, insani, İslami yaklaşımlara geçen yüzyıldan daha ziyade ihtiyacı olan bir dönemden geçiyoruz. Bu dönemi susarak, köşelerimize çekilerek geçirmek vebaldir” diye konuştu.

Sebîlürreşad’ın 14 Ağustos’ta kaldığı sayı ve ciltten devam edeceğini sözlerine ekleyen Fatih Bayhan, “1007. Sayı, 40. Ciltte kalmıştı. Şimdi 1008. Sayı 41. ciltten devam edeceğiz. Her ayın 14. günün de neşredeceğiz ve şimdilik sadece abonesine göndereceğiz. Sebîlürreşad’a yeni Türkiye fikrine sarılanların sahip çıkacağına inanıyorum. “Asım’ın Nesli” nasıl iradesine sahip çıktıysa onun fikri temellerini atan Sebîlürreşad Ceride-i İslamiyesi Mecmuası’na da sahip çıkacaktır.” dedi.

HABERE YORUM KAT