1. HABERLER

  2. HABER

  3. Savaşların Galipleri ABD'nin Silah Şirketleri!
Savaşların Galipleri ABDnin Silah Şirketleri!

Savaşların Galipleri ABD'nin Silah Şirketleri!

Afganistan ve Libya savaşları sırasında Amerika'nın dört büyük silah şirketi bu yılın son çeyreğinde karlarını büyük oranlarda artırdı

27 Ekim 2011 Perşembe 15:51A+A-

Savaşların en büyük galipleri, sattıkları çok büyük miktarlarda silah ve mühimmatla kasalarını dolduran silah şirketleri oluyor. Bunların en başında Amerikan şirketlerinden Lockheed-Martin, Northrop-Grumman, General Dynamics ve Boeing geliyor. İster F-16 tipi savaş uçakları, ister B-2 bombardıman uçakları, Abram tankları ya da Chinook helikopterleri satılsın, bu dört holdingin kasaları sürekli doluyor.

ABD’nin 4 dev silah üreticisi, bu yılın son çeyreğinde yaptıkları karları açıkladılar. Tümü de Afganistan ve Libya savaşları kızıştığında karlarını çok büyük oranlarda artırdılar. F-16 ve F-22’leri üreten Lockheed-Martin aralarından en kazançlı olarak birinci sırada yeraldı.

Lockheed son çeyrek yılda yaklaşık 700 milyon Dolar karetti. Bir önceki yıl 560 milyon Dolar karetmişti. Lockheed şefi Bob Stevens ‘çok güçlü bir üçüncü çeyrek yıl’dan bahsederek bu seneki cirolarının önceden tahmin edilenden çok daha fazla olacağını söyledi.

General Dynamics son üç ayda 652 milyon Dolar kazanarak geçen yıla göre karını 2 milyon Dolar artırmış oldu. General Dynamics savaş gemileri ve Amerikan yapımı Abrams tanklarını üretiyor. Lockheed gibi Dynamic de silah sektörünün yanısıra ‘Gulfstream’ marka özel jetleri de üretiyor.

Amerikan silah devlerinden Boeing’de ağırlık sivil sektörde daha ağırlıklı görülüyor. Ancak Boeing, silah sektöründe de CH-47 tipi Chinook model nakliye helikopterleri ve iletişim uyduları üretiyor. Bu sektördeki satışlarıyla Boeing son üç ayda karını, geçen yıl aynı çeyrekte 684 milyon Dolar olan karını bu yılın son çeyreğinde 824 milyon Dolara yükseltti.

Pilotsuz keşif ve operasyon uçakları ‘Global Hawk’ ve radara yakalanmayan dev bombardıman uçağı B-2’yi üreten Amerikan silah holdingi Northrop Grumman ise dördüncü sırada yeralıyor. Northrop da geçen yılın üçüncü çeyreğinde 497 milyon Dolar olan karını bu yılın son çeyreğinde 520 milyon Dolara yükseltti.

Dünyanın en büyük silah üreticilerinden bu dördü yıllardan beri Amerikan Ordusu başta olmak üzere tüm dünyaya savaş araç gereçleri, silah ve mühimmat satıyor. Ancak son yıllarda ekonomisi giderek kötüleşen ABD, askeri alanda da tasarruflara gidiyor. Silah devleri ise yüzlerce çalışanının işine son vererek karlarını artırmaya devam ediyor.

Dünya Bülteni 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum