1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. 'Savaş Esed’in Kalbinde Sürecek'
'Savaş Esed’in Kalbinde Sürecek'

'Savaş Esed’in Kalbinde Sürecek'

Suriye Ulusal Konseyi’nin önemli isimlerinden Yasir Zekri, muhalif güçlerin bugüne kadar halkın kendilerine destek verdiği bölgelerde savaştığını ancak mücadelenin artık Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed’in destek gördüğü bölgelerde süreceğini söyledi.

28 Mart 2014 Cuma 11:56A+A-

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu’nun SMDK Türkiye’deki temsilcilerinden olan Zekri muhaliflerin son günlerde ülkenin batısındaki sahil kenti Lazkiye’de bazı bölgeleri ele geçirmesinin kendileri için önemli olduğunu söyledi.

Muhalif temsilci, “Üç senedir halkın bize destek verdiği bölgelerde savaşıyoruz. Şimdi bu mücadele Esed’in destek gördüğü bölgelere taşınıyor. Şu anda Esed’in köyü Kırdeha’ya 15 kilometre mesafeye kadar yaklaştık” ifadelerini kullandı.

Lazkiye’deki mücadelenin rejimin gerçek yüzünü ortaya çıkaracağını öne süren Zekri, “Şimdi buralarda rejime destek veren kitleler var. Esed diğer yerlerde yaptığı gibi destek gördüğü bölgelere de varil bombaları atacak mı, bunu şimdi göreceğiz” dedi.

‘Esed’in yaptığını biz yapmayacağız’

Zekri, rejim yanlısı bölgeleri ele geçirmeleri halinde halka kötü davranmayacaklarını söyleyerek, “Esed’in bize yaptıklarını onu destekleyenlere yapmayacağız, bunu rejim yanlılarının kendilerinin görmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

Muhaliflerin bazı kesimler tarafından belli bölgeleri ele geçirerek Suriye’yi bölmeye çalışmakla suçlandığını hatırlatan Zekri, rejimin etkili olduğu bölgelerde mücadele vererek ‘tüm Suriye’yi özgürleştirme’ niyetlerini ortaya koymak istediklerini söyledi.

 

Zekri, “Suriye’yi bir bütün olarak görüyoruz her zaman böyle gördük bölünmesine de izin vermeyeceğiz. Asla da intikam peşinde olmayacağız” dedi.

Esed’in aile üyelerinin de sık sık Lazkiye’ye kaçtığını belirten Zekri, kente düzenledikleri operasyonla Esed’in ailesine ulaşabildiklerini de gösterdiklerini söyledi.

Rejimin Lazkiye kontrolü tamamen kaybetmesi halinde ‘provokasyon’ girişiminde bulunabileceğini söyleyen Zekri, “Herkesin bilmesini istiyorum ki eğer böyle bir gelişme yaşanırsa bunu sorumlusu muhalifler olmayacaktır” ifadelerini kullandı.

Muhaiflerin rejime karşı uzun süre etkisiz kaldığına dair eleştirilere de yanıt veren Zekri, “Suriye halkı uzun yıllar siyasetten uzak kaldı, sadece çalışır işine bakar ve siyasesi mücadeleden uzak tutulurdu. Bu tecrübesizlik bizim için bir dezavantaj oldu” dedi.

Ancak muhaliflerin bu tecrübesizliği üzerinden atmaya başladığını söyleyen Zekri, bunun karşılığını da alacaklarını belirtti.

‘Batı’dan ümidi kestik’

Muhalif temsilci, Cenevre konferansında kendilerine verilen bazı sözlerin halâ tutulmadığını ve artık bu konuda ümitlerini tamamen kaybettiklerini belirtti.

Zekri, “Artık bu konuda o kadar ümitsiz hale geldik ki dünya Suriye’de olan biteni sonsuza dek kenardan izleyecekmiş düşüncesine sahibiz” ifadelerini kullandı.

Batı’dan destek gelmese de mücadeleyi sürdüreceklerini belirten Zekri, “Kimse destek vermese de savaşmaktan vazgeçmeyeceğiz ve kazanacağız” dedi.

Arap Birliği’ndeki Suriye temsilciliğinin muhaliflere verilmesine yönelik sözlerin tutulmasını da Orta Doğu’da değişen dengelere bağlayan Zekri, başta Mısır olmak üzere belli ülkelerdeki anlayışın değişmesi nedeniyle bu konuda adım atılamadığını ifade etti.

‘IŞİD türbeye saldıramaz’

Zekri, son günlerde kamuoyunun gündeminde olan Süleyman Şah Türbesi’ne Irak Şam İslam Devleti’nin saldırmasının da söz konusu olmayacağını söyledi.

Muhalif temsilci, “IŞİD’in böyle bir gücü ve cesareti kesinlikle yok, türbeye herhangi bir saldırı yapabileceklerine ihtimal vermiyorum” şeklinde konuştu.

(Erman Yüksel/ Al Jazeera)

HABERE YORUM KAT