1. HABERLER

  2. KÜLTÜR SANAT

  3. Sarayevo’dan Suriye’ye: Bir Çocuğun Gözüyle Savaş
Sarayevo’dan Suriye’ye: Bir Çocuğun Gözüyle Savaş

Sarayevo’dan Suriye’ye: Bir Çocuğun Gözüyle Savaş

Boşnak yönetmen Aida Begic’in “Beni Asla Terk Etme!” adlı filmi izleyicilere Suriyeli göçmen bir çocuğun gözünden savaş gerçeğini hatırlatıyor.

13 Ocak 2018 Cumartesi 13:10A+A-

Boşnak kadın yönetmen Aida Begic Balkan savaşını bir çocuk olarak yaşamış birisi. Suriye’de çocukların dramını anlattığı filmi Ekim Ayında Antalya Film Festivalinde gösterildi. “Asla Beni Terk Etme” adlı filminde BM kayıtlarına göre bir milyonu bulan Suriyeli yetim çocukların dramını 3 çocuk üzerinden anlatmış.

Film kurgu üzerine kurulmuş değil. Yaklaşık bir yıllık süreçte çocukların yaşadıklarının gözlemlenmesinden kalkarak hazırlanmış.  Yönetmen Begic bu süre zarfında kamplarda kalmış, göçmen ailelerin yanında yaşayarak onların hayatını hem daha yakından gözlemleme imkanı bulmuş hem de güvenlerini kazanmış.

Filmin başkarakteri olan İsa’nın babası 2014’te Halep’te bir bombardımanda şehit olmuş. Kendisi de bu saldırıda ayağından bir şarapnel parçasıyla yaralanmış ve tedavisi Türkiye’de yapılmış.

Filmde çocukların sokaklarda karşılaştıkları tehlikelere de dikkat çekilmekte.

Çocukluğunu Sarayevo’da Sırp kuşatması altında geçirmiş olan yönetmen filmiyle savaşın ağır travmasını yaşamış tüm Suriyeli çocukların terapiye ihtiyacı olduğunun altını çizmeye çalıştığını söylüyor.

 

KAYNAK: MIDDLE EAST EYE, HAKSÖZ-HABER

HABERE YORUM KAT