1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Şam ve Halep'te Esed Güçlerine Ağır Darbe
Şam ve Halepte Esed Güçlerine Ağır Darbe

Şam ve Halep'te Esed Güçlerine Ağır Darbe

Suriye'de Beşşar Esed güçleri ile muhalifler arasındaki çatışmalar, tüm hızıyla devam ediyor.

24 Temmuz 2012 Salı 12:22A+A-

Özgür Suriye Ordusu'nun Halep kırsalında gerçekleştirdiği operasyonlarda Esed yönetimine bağlı orduya ait birçok tankın imha edildiği ve silahlara el konulduğu belirtildi.

Şam ve Halep'te yoğunlaşan çatışmalarla zayıflayan Suriye rejimine yönelik uluslararası tecrit ve ambargo pazartesi günü daha da derinleşirken, Beşşar Esed'e Suriye'yi güvenli şekilde terk etmesi için son bir fırsat sunuldu. Brüksel'de toplanan Avrupa Birliği dışişleri bakanlarının Suriye'ye yönelik ambargoyu sıkılaştırma kararı aldığı saatlerde Doha'da toplanan Arap Birliği dışişleri bakanları ise Beşşar Esed'e "görevi bırakırsan Suriye'den güvenli çıkışına kefil oluruz" çağrısı yaptı.

Halep'ten bir görüntü:

Avrupa Birliği yeni kararıyla Suriye'ye uyguladığı silah ambargosunu, şüpheli gemi ve uçakları denetleme zorunluluğu getirerek sıkılaştırma kararı aldı. AB karasularını, limanlarını ya da havalimanlarını kullanan uçak ve gemilerin silah taşıyıp taşımadıkları denetlenecek. Kararla ayrıca Esed rejiminin halka şiddet politikasında sorumluluğu bulunan çoğunluğu üst düzey asker 26 yetkiliye mal varlıklarını dondurma ve vize yasağı getirildi. Böylece Esed ve yakınları dahil kara listeye alınanların sayısı 155'e ulaştı. Suriye'de son görüntünün Esed rejiminin içeriden çatladığı yönünde olduğunu kaydeden Hollanda Dışişleri Bakanı Uri Rosenthal, "daha önceki örneklere bakıldığında, rejimin devrilmesi yönünde kritik eşiğin aşıldığını" söyledi.

Özgür Suriye Ordusu, Halep'te...

'Bırakırsan, seni Suriye'den çıkaralım'

Katar Başbakanı Şeyh Hamad bin Casim el Thani, Arap ülkelerinin Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in görevini bırakma karşılığında ülkeden güven içinde ayrılmasına kefil olabileceğini söyledi.

Hamad bin Casim, Doha'da gerçekleştirilen Arap Birliği Dışişleri Bakanları Toplantısı sonrasında düzenlediği toplantıda, Arap Birliği'nin Suriyeli muhaliflerden ilk defa millî bir hükümet kurmasını istediğini söyledi.

Irak hükümetinin sözcüsü ise Arap Birliği kararına tepki göstererek, "devlet başkanından görevini bırakmasını isteme hakkının sadece Suriye halkına ait olduğunu" savundu.

Arap Birliği'nin görevi bırakması karşılığında Esed'e güvenli çıkış sağlayacağını ifade eden Bin Casim, "Arap Birliği ülkeleri arasında Esed'in görevi bırakması karşılığında güvenli çıkış sağlanması konusunda bir fikir birliği var. İstenen güvenli çıkış karşılığında hızlı bir şekilde yönetimi bırakmasıdır." dedi. Bin Casim, birliğin Suriyeli mülteciler için 100 milyon dolarlık yardım yapacağını da kaydetti.

Öte yandan Rusya'nın devlet havayolu şirketi Aeroflot, Suriye'ye yönelik uçuşlarını yeterli talep olmadığı gerekçesi ile durdurduğunu duyurdu. Böylece Şam'ın dünya ile en önemli bağlantı hatlarından biri de kesilmiş oldu.

HABERE YORUM KAT