1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Şam Cephesi "Hava Savunma Birlikleri" Kurdu
Şam Cephesi "Hava Savunma Birlikleri" Kurdu

Şam Cephesi "Hava Savunma Birlikleri" Kurdu

Suriye'nin Halep kentindeki silahlı direnişçilerin çatı birliği Şam Cephesi'nin Esed güçlerinin hava saldırılarına karşı yerli füze yaparak, "Hava Savunma Birlikleri" kurduğu bildirildi.

21 Ocak 2015 Çarşamba 16:09A+A-

Suriye'nin Halep kentindeki silahlı direnişçilerin çatı birliği Şam Cephesi'nin Esed güçlerinin hava saldırılarına karşı yerli füze yaparak, "Hava Savunma Birlikleri" kurduğu bildirildi.

Esed yönetiminin uzun süredir "Scud, vakum ve varil bombalarıyla" Halep'te sivil yerleşim yerlerine yönelik saldırılarına karşı koymaya çalışan direnişçi silahlı grupların çatı yapılanması Şam Cephesi, ordudan ayrılarak muhaliflerin safına katılan subayların katkısıyla kendi füzelerini yapmaya başladı.  

Şam Cephesi'nin Hava Savunma Birlikleri'nden Sorumlu Komutanı Ebu Hamza, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Halep ve çevresinde Esed'in hava kuvvetlerine karşı Ömer, Şam, Kudüs ve Özgür Doğulular adında "Hava Savunma Birlikleri" kurduklarını ifade ederek, şunları kaydetti: 

"Birlikleri, kurmadan önce akademisyen ve uzmanlarımız savaş uçakları ve helikopterlere karşı koyan yerli yapımı füzeleri imal etti. Esed güçleri bir yerin denetimini ele geçirmeden önce o yeri hava ve karadan bombalayarak yerle bir ediyor. Varil bombalı saldırılarda çok can ve mal kayıpları oluyor. Hava saldırılarında çok kayıp verdik binlerce aile evlerini yurtlarını terk ederek güvenli bölgelere gitti. Biz de bu kayıpları önlemek ve rejimin savaş uçaklarıyla helikopterlerine karşı koyacak füzelerimizi imal ederek, kendi savunma birliklerimizi kurduk."

Yerli füzeleri tasarlayan mühendislerden Ebu Faruk ise kısıtlı imkanlarla bunu gerçekleştirdiklerini ifade ederek "İmal ettiğimiz füzelerle, Halep ve çevresindeki muhaliflerin elinde olan bölgeleri rejimin hava saldırına karşı koruyacağız" dedi.

Ebu Faruk, füzelerin yapımının süre aldığını vurgulayarak, "Dışarıdan hiç silah almadık, rejimden elde etiğimiz hafif silahlarla yine rejime karşı koyduk. Şimdi kendi imkanlarımızla kendi ağır silahlarımızı yapmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Suriye'de savaşan direnişçi gruplardan İslami Cephe, Nureddin Zengi, Mücahidin Ordusu, Asalet ve Kalkınma Cephesi ile Fe İstakim Kema Umit Cephesi 26 Aralık 2014'de ortak bir deklarasyon yayınlayarak Halep'te aynı çatı altında birleştiklerini duyurmuştu. Şam Cephesi, muhaliflerin Halep'teki çatı yapılanması olarak tanımlanıyor.

HABERE YORUM KAT