1. HABERLER

  2. HABER

  3. “Salih’i Öldürmek İçin Gönderildim”
“Salih’i Öldürmek İçin Gönderildim”

“Salih’i Öldürmek İçin Gönderildim”

Özbek kadın Corabaeva, Özbekistan Devlet Başkanı Kerimov ve Özbek istihbaratı tarafından kandırıldığını söyledi.

20 Aralık 2011 Salı 08:35A+A-

Özbekler Birliği Genel Merkezi’nde dün Özbek Muhalif Hareketi’nin sürgündeki lideri Muhammed Salih’e düzenlenecek olan suikast planıyla ilgili basın açıklaması yapıldı. Hurşide Corabaeva (31) isimli ajan iddiaya göre; Özbek istihbarat servisi tarafından Özbek Muhalif Hareketi Lideri Muhammed Salih’i öldürme planı için Türkiye’ye gönderildi. Ancak; Hurşide Corabaeva, Türkiye’ye gelir gelmez deşifre oldu. Özbek vatandaşlar, şantaj yapılarak kullanıldığını düşündükleri genç kadına sahip çıkarak koruma altına aldılar.

Corabaeva: Bu Oyuna Alet Olduğum İçin Çok Pişmanım

Özbekistan’da 2 ay hapiste tutulan Hurşide Corabaeva, dün Özbekler Birliği’nin İstanbul’daki merkezinde basının karşısına çıkarıldı. Birliğin Başkanvekili Adem Çevik ile birlikte kirli tezgahı anlatan Corabaeva, yaşadıklarını şöyle anlattı: “Özbek gizli servisi beni Taşkent yakınındaki Angren şehrinde birkaç ay eğitimden geçirdikten sonra rejimden mağdur duruma düşen bir kadın kılıfına sokarak Özbek Halk Hareketi’nin sempatisini kazanmayı ve daha sonra bu harekete sızmamı planladı. Harekete katıldıktan sonra Özbek istihbaratının bana yollayacağı suikastçıyı akrabam göstererek bu şekilde muhalif lider Muhammed Salih’i ortadan kaldıracaktık. İstanbul’a bunun için gönderildim. Ancak deşifre edildim. Bu oyuna alet olduğum için çok pişmanım.”

1981 doğumlu olan Hurşide Corabaeva; boşandığı eşinden de 2006 yılından beri haber alamıyor. Alman Dili ve Edebiyatı’ndan mezun olan Hurşide’nin 5 yaşındaki kızı ise Ukrayna’da kalıyor.

Görüştüğünü Zannettiği Muhalifler Ajandı

Hurşide Corabaeva’nın hikâyesi Özbekistan’daki muhalif harekete sempati duymakla başlıyor. Ancak Corabaeva’nın internet üzerinde görüştüğü zannettiği muhalifler gerçekte Özbek istihbaratının elemanlarıydı. Özbek istihbaratı, Corabaeva’yı muhalif harekete resmi olarak üye olmaya yönlendirdikten sonra gözaltına almış. 2 ay hapiste tutulan ve çeşitli işkencelere maruz bırakılan Hurşide Corabaeva’ya şantaj yapılmış. Kendisinin muhalif hareket için çalışan bir militan olduğu öne sürülerek casusluk yapması karşılığında ancak serbest bırakılacağı söylenmiş. Boşandığı kocasının Iraklı bir Arap olmasını fırsat bilen Özbek istihbaratının kendisine, “Sen Iraklı direnişçiler ile Özbekistan’daki muhalifler arasında iletişimi sağlayan bir suçlusun. Bu görev için Iraklı birisiyle evlendirildin” şeklinde şantaj yaptığını anlattı.

İki Mektuba Zorla İmza Attırıldı

Muhammed Salih hareketini karalayan iki mektubun zorla kendisine imzalatıldığını belirten Hurşide Corabaeva, daha sonra İstanbul’da bulunan muhalif Özbek Halk Hareketi’nin lideri Muhammed Salih’i yok etme planında yer alması için önce Moskova’ya ardından Ukrayna üzerinden Türkiye’ye gönderildiğini kaydetti. Ancak Özbek rejiminin oyununa gelmek istemeyen Corabaeva, İstanbul’a gelir gelmez ulaştığı muhaliflere yaşadıklarını anlattığını söyledi. Kendi kendini deşifre eden Hurşide Corabaeva, “Bir insanın canına kıyılmasına göz yumamazdım. Onun için itiraflarda bulundum” dedi.

Kerimov, Arap Baharı Rüzgarından Korkuyor

18 yıldır sürgünde yaşayan Özbek muhalefetinin ünlü ismi Muhammed Salih ve arkadaşları ise Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov’un ülkede muhaliflere karşı cadı avının mağdurları olarak sürgünde yaşıyorlar. Özbekistan halkının büyük sempati duyduğu Halk Hareketi’nden korkan Kerimov, Arap Baharı’na benzer bir süreç yaşanmaması için ülkedeki bütün muhalifleri ya hapislere atıyor ya da suikastlerle ortadan kaldırmaya çalışıyor. Halk Hareketi; geçtiğimiz Ekim ayında ÖHH’nın Rusya Temsilcisi Fuad Sahkiri’nin, Kerimov’un emriyle öldürüldüğüne inanıyor.

Hüseyin Kulaoğlu / Yeni Akit 

HABERE YORUM KAT