1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. YEMEN

  4. Salih, İstifasını Öngören Planı İmzaladı
Salih, İstifasını Öngören Planı İmzaladı

Salih, İstifasını Öngören Planı İmzaladı

Yemen Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih, Körfez ülkelerinin aracı olduğu ve görevden inmesini öngören anlaşmayı imzaladı.

23 Kasım 2011 Çarşamba 19:18A+A-

69 yaşındaki Salih, Yemen'de hükümet güçleri ile muhalefet arasında şiddet olaylarını sona erdirmeyi amaçlayan planı Suudi Arabistan'da imzaladı.

Anlaşma uyarınca Cumhurbaşkanı Salih, erken seçimlere kadar görevi yardımcısına devretmeyi kabul ediyor.

Bunun karşılığında ise Yemen liderine dokunulmazlık tanınacak.

1978'den bu yana Yemen'i yöneten Ali Abdullah Salih, sene başından bu yana istifa çağrılarına hedef oluyordu.

İmzalanan anlaşma, cumhurbaşkanlığı görevinin Salih'in yardımcısı Abdurabuh Mensur Hadi'ye devredilmesini ve seçimlere kadar Yemen'in bir ulusal birlik hükümetince yönetilmesini öngörüyor.

33 yıldır iktidarda olan Cumhurbaşkanı Salih, son bir yılda pek çok kez bu gibi barış planlarına destek vereceğini açıklamış, ancak üç kez planı imzalamaktan son anda vazgeçmişti.

Yemenli muhalefet partileri, Suudi Arabistan'da imzalanan son plana Nisan ayında onay vermişti.

Ali Abdullah Salih'in görevden ayrılması talebiyle 10 aydır süren gösteriler sırasında yüzlerce kişi öldü, binlerce kişi yaralandı.

Ülke siyasetinin temel direğini oluşturan bazı aşiretler ve ordudan bazı gruplar, Salih'e yönelik istifa çağrılarına destek veriyor.

Salih, aleyhindeki eylemler sürerken Haziran ayında cumhurbaşkanlığı sarayında saldırıya uğrayıp yaralanmış, üç ay Suudi Arabistan'da tedavi görmüştü.

25 milyon nüfuslu Yemen, hem petrol sahalarına yakınlığı, hem de deniz yollarının kesişme noktasına hakim konumu dolayısıyla ABD ve Suudi Arabistan başta olmak üzere Körfez ülkeleri için büyük stratejik önem taşıyor.

BBC 

HABERE YORUM KAT