1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Şakfa, Suriye İhvanının Ne İstediğini Anlattı
Şakfa, Suriye İhvanının Ne İstediğini Anlattı

Şakfa, Suriye İhvanının Ne İstediğini Anlattı

Suriye İhvanı lideri Şakfa, Suriye halkının Batı'nın değil, Türkiye'nin müdahalesini kabul edeceğini söyledi.

07 Aralık 2011 Çarşamba 12:50A+A-

Suriye Müslüman Kardeşler Hareketi lideri Muhammed Şakfa, İstanbul'da katıldığı Arap-Türk Medya Forumu sırasında Şark-ül Evsat gazetesinin sorularını cevapladı.

Suriye'deki durum, ülkenin gelecek için umutları ve Esad dönemi sonrası Müslüman Kardeşler'in planları hakkında konuşan Şakfa, uluslararası toplumun Esad üzerinde artırdığı baskının sonuç vereceğine inandığını söyledi.

"TÜRKİYE'YE EVET; BATI MÜDAHALESİNE HAYIR!"

Dünya Bülteni'nin yer verdiği habere göre Esad rejiminin çökmesinin sadece bir zaman meselesi olduğunu savunarak birkaç ay ömür biçen Şakfa, "Suriye halkı Esad güçlerinden kendilerini koruması için Türk askeri müdahalesini kabul eder, ancak batı askeri müdahalesini kabul etmez" dedi.

Kendisinin Suriye'ye herhangi bir yabancı askeri müdahale görmek istemediğini vurgulayan İhvan lideri, uluslararası toplumun gerçek yaptırımlar uygulaması ve baskıyı sürdürmesi durumunda, Suriye halkının rejimi devirme irade ve gücü olduğunu söyledi.

Şakfa, Arap Birliği yaptırımlarının Suriye halkını da etkilemekle birlikte hükümet üzerinde büyük bir etkisi olacağına inandığını belirtti.

Libya'dan Esad rejimine karşı direnen eylemcilere silah gönderildiği ile ilgili iddialar hakkındaki bir soruya Şakfa, "direnişe katılan Suriye askerinin silahları yeterli; biz saldırmak değil kendimizi savunmak istiyoruz. Suriye Devlet Başkanı, ülkedeki şiddet ve kan dökülmesinin tek sorumlusudur" cevabını verdi.

"YAŞANAN BİR MEZHEP SAVAŞI DEĞİL"

Suriye'de bir mezhep savaşı yaşandığına dair söylemleri reddeden İhvan lideri, "bu rejimin yalanından başka bir şey değil. Humus'ta olan şey bir mezhep savaşı değil, sivillerin katliamı. Biz Suriye'de sadece bu sefil rejim altında mezhepçilik gördü. [Daha önce] birlikte ve eşittik" dedi.

Bir mezhep savaşının patlak vereceğine de inanmadığını söyleyen Şakfa, Suriye'deki tüm insanların amacının rejimi devirmek ve devrimin barışçıl doğasını korumak olduğunu ifade etti.

"HİZBULLAH VE İRAN BASKICI REJİME DESTEK VERİYOR"

Hizbullah ve İran ile Suriye Müslüman Kardeşler arasındaki ilişkiler üzerine bir soruya Şakfa, "Hizbullah ile herhangi bir bağımız yok. Hizbullah ve İran, Suriye halkına baskı yapan Esad rejimi'ne teknoloji ve ekipman sağlayarak, şiddet ve işkence uzmanları göndererek destek veriyor. Bunu söylemem yeterli" cevabını verdi.

Türkiye sınırına tampon bölge tartışmalarını da değerlendiren İhvan lideri, şimdilik böyle bir şeye gerek olduğunu düşünmediklerini, Suriye ordusunda saf değiştirenlerin ve şiddetten kaçanların dağlara çekildiğini söyledi.

"DİN DEVLETİ EMPOZE ETMİYORUZ"

Esad sonrası için Suriye'ye Türk modeli düşünüp düşünmedikleri sorusuna Şakfa, Türk [politik] deneyiminden etkilendikleri cevabını verdi. "Adalet ve Kalkınma Partisi'nin bir seçim zaferinin ardından iktidara gelmesinden bu yana Türk demokrasisindeki ilerlemeden son derece etkilendik" diyen İhvan lideri şöyle konuştu:

"Suriye'deki Müslüman Kardeşler dini bir devleti empoze etme peşinde değil ve iktidara gelirsek kimse göz ardı edilmeyecek. Biz herkesle çalışacağız ve özgürlük, adalet ve eşitlik odaklı kanunları yapacağız... Diğer bir deyişle tüm [Suriye] vatandaşları eşit haklar ve görevlere sahip olacak, ve din ya da mezhep temelinde Suriye vatandaşları arasında hiçbir ayrım olmayacak. Bütün bu öğretiler İslam ilkelerinde var."

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum