1. HABERLER

  2. HABER

  3. Said-i Nursi'nin Köyüne İsmi İade Edildi
Said-i Nursinin Köyüne İsmi İade Edildi

Said-i Nursi'nin Köyüne İsmi İade Edildi

Bitlis'in Hizan ilçesine bağlı Nurs Köyü'nün ismi iade 52 yıl sonra iade edildi.

03 Eylül 2012 Pazartesi 14:19A+A-

1960 darbecilerinin ismini Kepirli olarak değiştirdiği Nurs köyünün orjinal ismi İçişleri Bakanlığının 28.06.2012 tarih ve 3617 sayılı Bakan onayı ile yeniden iade edildi: Said-i Nursi'nin köyü olarak bilinen Nurs Köyü, her yıl binlerce ziyaretçinin akınna uğruyor.

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Bitlis Milletvekili Vahit Kiler, 1960 yılında ismi zorla değiştirilen Nurs köyünün yeni isminin gerek köy halkı gerekse bölge halkı tarafından tarafından kabul görmediğini söyledi.

Nurs Köyü'nün isiim değişikliğiyle ilgili birçok kez başvuruda bulunduklarını bildiren Kiler, "Nurs Köyünün ismi 1960 yılında Kepirli olarak değiştirilmişti. Ancak hiçbir zaman gerek köylüler tarafından gerekse bölge halkı tarafından benimsenmedi. Kepirli ismi yerine sürekli Nurs ismi kullanıldı. Türkiye’de zaman zaman antidemokratik uygulamaların yaşandığı dönemler olduğunu biliyoruz. Nurs da böylesi bir dönemde zorlama bir şekilde Kepirli olarak değiştirildi. Ak Parti İktidarı ile birlikte birçok anti demokratik uygulama ortadan kaldırıldı. Bizlerde 10 yıldır Kepirli’nin Nurs olması için defaatle girişimlerimiz oldu. Bu girişimlerimiz sonucunda 28.06.2012 tarih ve 3617 sayılı Bakan onayı ile Nurs ismi resmi olarak iade edilmiş oldu. Bu şekilde Üstad Bediüzzaman'a olan vefa borcu da yerine gelmiş oldu. Güroymak’ın da Norşin olarak değiştirilmesi için çalışmalarımız devam etmektedir. En kısa sürüde bu müjdeyi de vermek istiyoruz" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT