1. HABERLER

  2. HABER

  3. Rusya’da Başörtülü Derse İzin Çıktı
Rusya’da Başörtülü Derse İzin Çıktı

Rusya’da Başörtülü Derse İzin Çıktı

Rusya’da tesettürlü oldukları gerekçesiyle derse alınmayan 5 ilköğretim öğrencisinin mağduriyeti giderildi.

20 Ekim 2012 Cumartesi 14:20A+A-

Kuzey Kafkasya Bölgesi’ndeki Stavrapol şehrinde tesettürlü oldukları gerekçesiyle derse alınmayan 5 ilköğretim öğrencisinin mağduriyeti giderildi.

Mahkeme süreci tamamlanana kadar öğrencilerin derse başörtülü şekilde girmelerine izin verildi. Öğrenciler “aşırı tesettürlü” oldukları gerekçesi ile iki haftadır derse alınmıyorlardı.

Zaman gazetesinde yer alan habere göre Tübe Neftekumski Bölgesi 12 No’lu Okul Müdürü Marina Savçenko, “Beş kız çocuğumuz da derslerine başladı. Biz mahkemenin sonucunu bekliyoruz.” dedi ve öğrencilerin derslerinden geri kalmamasının önemine dikkat çekti.

Kararı değerlendiren öğrenci velilerinden Ravil Kaybaliyev, “Aklıselim galip geldi. Mahkeme süreci devam ediyor. Bu zamanda öğrencilerin okula girmesi uygun bulundu.” dedi.

Başörtüsü Tartışmasına Putin de Katılmıştı

Stavrapol’da başlayan başörtüsü tartışması ülke gündemine oturdu. Rusya Eğitim Bakanı Dmitri Livanov, öğrencilerin başörtüsü takmalarından korkulmaması gerektiğini, bunun genel ya da okul kurallarına aykırı bir durum oluşturmadığını söyledi.

Önceki gün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de seçim sürecinde oluşturduğu Halk Cephesi toplantısında bir katılımcının Livanov’un açıklamalarını gündeme taşıması üzerinde başörtüsüyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Putin, açıklamasında, “Bizim her zaman insanların dini inançlarına karşı derin bir saygı duymamız gerekir. Bunu hükümet faaliyetlerinin tamamında dikkate almalıyız. İkinci olarak biz laik bir ülkeyiz, bunun gereklerine de uymalıyız.” demişti. Putin, konuşmasında, dini topluluklarla görüşülerek sakin ve kabul edilebilir bir yol bulunmasını ve kimsenin de rahatsız edilmemesini önerdi. İslam toplumu dahil saygın kişilerin laik devlet anlayışıyla ilgili değerlendirmelerini bildiğini de vurguladı.

Rusya’da öğrencilerin başörtülü olarak ilköğretim, ortaöğretim ya da üniversitede eğitim almasının önünde bir engel bulunmuyor. 20 milyon Müslümanın yaşadığı ülkede başörtülü olarak kamuda görev almak da mümkün. Başbakan Dmitri Medvedev, devlet başkanı olduğu dönemde, 2009’da başörtülü bir ilköğretim öğrencisi ile birlikte eğitim sezonunun açılışını yapmıştı.

 

HABERE YORUM KAT