1. YAZARLAR

  2. Osman Atalay

  3. Rusya ve İran Halep’i Gazze’den Beter Ediyor!
Osman Atalay

Osman Atalay

Yazarın Tüm Yazıları >

Rusya ve İran Halep’i Gazze’den Beter Ediyor!

22 Kasım 2016 Salı 10:54A+A-

7 Aralık 2008 tarihinde İsrail’in Gazze’ye saldırısıyla 22 gün süren işgal ve bombardıman sonucunda Gazze Şeridi’nde 355’i çocuk en az 1.500 kişi hayatını kaybetmiş, 7.000 kişi yaralanmış, 4.000 ev yıkılmıştı. İş merkezleri, tarım alanları, seralar, hayvan barınakları, sulama kanalları, kuyular ve su pompaları gibi sivil hedefler füzeler, tanklar ve kullanımı Cenevre Sözleşmesi ile yasaklanmış misket ve fosfor bombalarıyla yerle bir edilmişti.

Saldırıların sebep olduğu büyük yıkıma rağmen İsrail ordusu istediği başarıyı elde edemediği için o tarihten itibaren sistemli bir psikolojik operasyon başlatarak Gazze halkına yönelik ambargoyu daha da ağırlaştırmıştı.

İsrail uyguladığı hukuksuz ambargoyla Gazze’nin dünya ile bağlantılarını koparıp Filistin halkını yalnızlaştırarak öne süreceği her türlü şartı kabul ettirmeyi amaçlıyordu. Sonuç olarak İsrail Gazze halkını pes ettiremedi fakat ambargo sebebiyle Gazze adeta açık hava hapishanesi durumunda.

Filistin halkının İsrail’den çektiği zulmün bir benzeri bugün Suriye’de yaşanıyor.

Suriye’de 2011 yılından beri devam eden savaş 500 bini aşkın insanın ölümüne sebep olurken 12 milyon insanı evlerinden etti. Suriye’de kullanılan bombalar ve kimyasal silahlar BM tarafından açık insan hakları suçu kapsamında değerlendiriliyor.

Kuşatma altında bulunan 2 milyon insan ise acil gıda, su ve ilaç yardımına muhtaç halde.

Savaş öncesinde 4 milyon nüfusa sahip olan Halep’te bugün 300 bin insan yaşam savaşı veriyor.

Rusya’nın Suriye’deki askeri eylemlerinin sivil yaşam alanlarını ağır saldırılarla hedef alması çok ciddi insani krize neden olmakta.

Rusya’nın uluslararası mecralarda Suriye’deki sivil alanlar, hastane, okul ve camilerin bombalandığı, çocukların ölüm fotoğraflarının tartışıldığı platformlarda konuyu çarpıtmaya ve ciddiye almamaya çalıştığına bütün dünya şahit olmakta.

“Halep ve çevresindeki krizin” sebebi İran’ın politikaları ve Rusya’nın acımasızca sivil-asker ayırımı yapmadan gerçekleştirdiği hava saldırılarıdır.

Pazartesi günü Esed güçlerine ait savaş uçağının Halep’in doğusundaki rejim güçlerinin kuşatması altında olan Şear semtine ‘’misket bombasıyla’’ düzenlediği saldırıda 4 sivil yaşamını yitirdi ve 8 kişi yaralandı.

“Misket bombasıyla” düzenlenen bombardımandan çok sayıda yerleşim yeri yıkılıp hasar gördü.

Rejim ve ortaklarının hava saldırısında hedef alınan hastanelerin yüzde doksanı hizmet dışı kalmış durumda. Halep’e düzenlenen hava saldırılarından en çok çocuklar yaşamını yitiriyor ve yaralanıyorlar.

Yoğun saldırılar nedeniyle hedef alınan sağlık merkezleri yaralıları kabul etmiyor. Rejim ve Rusya, sahra hastanelerini bombalayarak sivillere hizmet veren sağlık merkezlerini yerle bir etmesiyle Halep adeta insansız moloz yığınlarına dönecek.

5 günden bu yana yoğun bombardıman altında tutulan Halep’te bu süre zarfında en az 150 sivil hayatını kaybetti, yüzlercesi ise yaralandı.

Halep’in doğu mahallelerinde 300 bin sivil, 4 Eylül’den bu yana rejim güçlerinin, İran ve Rusya’nın kuşatması altında bulunuyor.

Rusya ve İran’ın desteği ile Halep adeta Gazze’den beter hale geldi. Gazze’de insani yaşam koşulları bugün Halep’ten çok daha iyi.

İslam dünyasının genç kuşaklarının Suriye’de Müslümanların yaşadığı bu katliamların siyasi-sosyal travmasıyla büyüyor olmaları ne acı bir hadise!

Yeni Akit

YAZIYA YORUM KAT