1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Rusya ve Esed Rejiminin ‘IŞİD Temalı’ Kimyasal Saldırı Kurgusu Deşifre Oldu
Rusya ve Esed Rejiminin ‘IŞİD Temalı’ Kimyasal Saldırı Kurgusu Deşifre Oldu

Rusya ve Esed Rejiminin ‘IŞİD Temalı’ Kimyasal Saldırı Kurgusu Deşifre Oldu

Rusya ve Esed rejiminin “IŞİD İdlib’de kimyasal saldırı düzenleyecek” başlığıyla yayınladığı haber deşifre oldu.

10 Eylül 2018 Pazartesi 14:39A+A-

Rus haber sitesi Rusvesna’da detaylı olarak paylaşılan videoda Rusya ve Esed rejimine bağlı güçler tarafından yakalanan ve IŞİD’li olduğu iddia edilen bir kişi İdlib’de kimyasal saldırı düzenlemeyi planladıklarını ve silahları da ABD’den aldıklarını söylüyor. Ancak videonun çekimi sırasında arka plandaki kişilerin IŞİD’li olduğu öne sürülen kişiye telkinlerle neyi söylemesi gerektiğinin fısıldanması dikkat çekiyor. Videoda IŞİD’li olduğu ifade edilen kişiye silahları nereden temin ettiği soruluyor. Tam bu sırada dördüncü saniyede arkadan bir ses “Amerikalılar” diye fısıldadıktan sonra IŞİD’li olduğu öne sürülen kişi “Silahları Amerikalılar verdi” diyor.

Yine videonun devamında IŞİD üyesi olduğu iddia edilen kişinin sürekli olarak kamera arkasındaki kişiler tarafından ne söylemesi konusunda telkin edildiği ve uyarıldığı görülüyor.

Rusya’dan tehdit gibi kimyasal saldırı uyarısı

Rusya tarafından dün yapılan bir açıklamada Suriye’de bir kimyasal saldırı düzenleneceği ve bunun muhalifler tarafından düzenlenen “sahte bir saldırı” olacağı iddia edilmişti. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov tarafından yapılan açıklamada, “İdlib’deki teröristlerin kimyasal saldırı provokasyonu hazırlıklarını neredeyse tamamladığını, provokasyonun başlangıç sinyalinin Suriye devriminin bazı yabancı dostlarından özel bir ekibin gelmesi olacağını” iddia etmişti.

Konaşenkov konuyla ilgili olarak, “Grup liderlerinin görüşmesinde Suriye ordusu tarafından sivillere karşı Cisr eş Şugur, Serakib, Teftanaz ve Sarmin bölgelerinde kimyasal silah kullanıldığı mizansenlerinin videolarının senaryoları üzerinde anlaşıldı” sözlerini sarfetti.

Rusya destekli Esed rejimini bugüne kadar 216 kimyasal saldırı düzenledi Suriye’de kimyasal silah stokunu imha ettiğini ileri süren Rusya ve İran destekli Esed rejimi, muhaliflerin kontrol ettiği sivil yerleşimlere son 6 yılda 216 kez kimyasal silah saldırısı düzenleyerek uluslararası toplumun tepkisini çeken bu yönteme sıkça başvurduğunu gösterdi.

BM rejimi sorumlu tutuyor

BM ile KSYÖ ortak soruşturma misyonu (JIM), 27 Ekim 2017’de rejimi, Han Şeyhun katliamından sorumlu tutarak ilgili raporu BM Güvenlik Konseyine (BMGK) sundu. JIM, 21 Ekim 2016’da Han Şeyhun için araştırmalar yaparak rejimi, en az 3 saldırıdan daha sorumlu tuttu. 21 Nisan 2014’te İdlib’in Talmenes köyü, 16 Mart 2015’te Sarmin köyü ve 21 Ağustos 2016’da Halep’in Mare ilçesinde kimyasal silah kullanıldığı tespit edildi.

Kaynak: Mepa News, AA, Fetih Medya

HABERE YORUM KAT

1 Yorum