1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. "Rusya, Kırım Tatarlarına Yönelik Zulmünü Arttırdı"
"Rusya, Kırım Tatarlarına Yönelik Zulmünü Arttırdı"

"Rusya, Kırım Tatarlarına Yönelik Zulmünü Arttırdı"

Rusya'nın iki yıl önce ilhak ettiği Kırım'da Kırım Tatarlarına yönelik zulmün son dönemde artış gösterdiği bildirildi.

08 Mart 2016 Salı 18:44A+A-

ABD Dışişleri Bakanlığı’na bağlı “ShareAmerica” paylaşım platformunda yayımlanan Paula Thomson imzalı makalede, Rusyalı yetkililerin son birkaç ayda çok sayıda Tatar köyüne baskın düzenlediğine dikkat çekildi.

Makalede, Rusyalı yetkililerin baskınlar sırasında en az 13 kişiyi gözaltına aldığı belirtildi.

Aralarında ülkenin önde gelen insan hakları savunucularından Emir Hüseyin Kuku'nun da bulunduğu dört kişinin “terörizm” suçlamasıyla hâlâ gözaltında tutulduğu ifade edildi.

Rusya'nın, 10 bin Kırım Tatarını Kırım'dan kaçmak zorunda bıraktığına işaret edilen makalede, sorgulama, şiddet, gelişigüzel gözaltına alma, ev ve câmîlerine baskınlar düzenleme gibi ihlaller yapıldığı kaydedildi.

ABD'nin Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) nezdindeki büyükelçisi Daniel Baer, konuyla ilgili değerlendirmesinde, Kırım Tatar Millî Meclisi'nin (KTMM) Rusya'nın Kırım'ı ilhakına ve Tatarlara yönelik baskısına itiraz etmekten başka hiçbir suçu olmadığını belirtti.

Rusya'nın Kırım'a atadığı Savcı Natalya Poklonskaya'nın Kırım Tatar Millî Kurultayı'nın üst yürütme organı olan KTMM'nin kapatılması istemiyle 15 Şubat'ta açılan davayı kınadığını vurgulayan Baer, “Rusya'nın Tatar halkına uyguladığı baskı yeni bir seviyeye ulaştı.” ifadesini kullandı. Baer, hapishanedeki Tatarlara yönelik suçlamaların düşürülmesi ve serbest bırakılmaları çağrısı yaptı.

AA

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT