1. HABERLER

  2. HABER

  3. "Rusya Jeti 17 Saniye Boyunca Hava Sahasını İhlal Etti"
"Rusya Jeti 17 Saniye Boyunca Hava Sahasını İhlal Etti"

"Rusya Jeti 17 Saniye Boyunca Hava Sahasını İhlal Etti"

Almanya Silahlı Kuvvetleri’nin (Bundeswehr) gizli raporunda, SU-24 tipi Rusya jetinin, 17 saniye boyunca Türkiye hava sahasını ihlal ettiğini onaylandığı bildirildi.

26 Kasım 2015 Perşembe 12:06A+A-

Bild gazetesinde yer alan haberde Almanya Savunma Bakanlığı’nın olayla ilgili yaptığı araştırmada Rusya'nın savaş jetinin düşürülmesi öncesinde NATO topraklarını tehdit ettiği ve bu durum NATO başkomutanlığına iletildiği belirtildi.

Rapora göre, “Rusya uçakları Türkiye sınırına (10-15 kilometre) paralel olarak uçuş yaptılar. Sola doğru kavisli bir dönüş sonrası Türkiye hava sahasının içinde (2-4 kilometre) kısa süreli bir tehdit oluşturuldu (17 saniye). Türkiye'nin resmî açıklamalarına göre Türkiye’nin F-16 savaş jetleri Rusya uçaklarına resmî uyarılarda bulundu. Bu durum ABD kaynakları tarafından da onaylandı.”.

Raporda ayrıca, düşürülen Rusya uçağının Suriye rejimine karşı mücadele eden direnişçi güçlere karşı görevlendirildiğinin tahmin edildiği ancak Suriye rejimine karşı mücadele eden bu grupların IŞİD ile bir bağlantısının olmadığı, Rusya tarafından desteklenen Esed rejimine karşı mücadele ettikleri belirtildi.

Haberde uçağın, Türkiye hava sahasını ihlal ettiğine yönelik Almanya makamlarının elinde bulunan grafikte yayınlandı.

Türkiye-Suriye sınırında Türkiye hava sahasını, 5 dakika içinde 10 kez uyarılmasına rağmen ihlal eden SU-24 tipi savaş uçağına angajman kuralları çerçevesinde bölgede devriye görevinde bulunan iki Türkiye’ye ait F-16 uçağı müdahalede bulunmuştu. Rusya, Hatay'ın Yayladağı ilçesinin karşısında Suriye'nin Bayırbucak bölgesine düşen uçağın kendisine ait olduğunu açıklamış, NATO, uçağın hava ihlali yaptığına ilişkin Türkiye'nin paylaştığı bilgilerin doğruluğunu teyit etmişti.

Ekim ayı başında da Rusya'ya ait savaş uçakları Türkiye hava sahasını ihlal etmiş, Rusyalıyetkililer olayın ardından özür dileyerek benzer durumların tekrarlanmayacağını bildirmişti. Türkiye ise hava sahası ihlallerine askerî karşılık verilmesini içeren angajman kurallarının uygulanacağı uyarısını yinelemişti.

AA

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT