1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Rusya İkili Oynuyor
Rusya İkili Oynuyor

Rusya İkili Oynuyor

Afrin operasyonun ayak seslerinin duyulmaya başlandığı şu günlerde Türkiye’nin müttefiki Rusya’nın Afrin’de yaklaşık 200 askerini bulundurduğu 5 ayrı üstü hala boşaltmamış olması “Rusya ikili mi oynuyor?” sorusunu akla getirdi.

18 Ocak 2018 Perşembe 12:32A+A-

Karar gazetesinde Hilal Öztürk imzasıyla yer verilen konuyla ilgili bir haberde şunlar kaydedildi:

Türkiye PYD/YPG’nin kontrolü altındaki Afrin’e yönelik operasyon hazırlığını sürdürürken, Rusya’nın henüz bu bölgedeki askerlerini çekmediği öğrenildi. Ancak İdlib’teki Rus uçaklarının vurulmasının arkasında ABD’nin olduğunun ima edilmesi, ardından YPG’den bir ordu kurulacağı açıklamasının Rusya’nın tavrını da netleştirdiği ifade edildi. Güvenlik bürokrasisi kaynakları, Rusya’nın bu süreçte Afrin’de kendi kontrolündeki bölgeyi boşaltmasının beklendiğini ifade etti. Rusya’nın Afrin’de 200’e yakın polis gücü olarak kullandığı askeri olduğu belirtiliyor.

Rusya’nın Afrin’deki üslerini boşaltacağı ve buraya TSK unsurlarının konuşlanacağına ilişkin görüşmeler yapıldığını ilk olarak Karar duyurmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan da geçtiğimiz yıl Kasım ayında Rusya, Kuveyt ve Katar gezisi sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada Hamburg’da düzenlenen G-20 zirvesinde Rusya’nın bazı sözler verdiğini belirtmişti. Erdoğan “Rusya’nın oradan çekilmesi, oradan bize yönelik muhtemel tehdit ve tacizlerden duyduğumuz rahatsızlıklarla alakalı olarak Türkiye’ye gerekli anlayışın gösterileceği hususlarında bize söz verilmişti” açıklaması yapmıştı.

Bu tarihten sonra önce Soçi’de daha sonra Ankara’da Rusya Devlet Başkanı Vilademir Putin ile görüşen Erdoğan, Türkiye’nin YPG/PYD konusunda görüşünün paylaşıldığını bildirmişti. Soçi ve Ankara görüşmelerinde Afrin’e yapılacak operasyon konusunda Rusya’nın destek verdiği belirtilmişti. Şimdi Rus askerlerinin gözlemci statüsünde bulunduğu Afrin bölgesindeki üslerini Türkiye’ye devredeceği konusunda varılan anlaşmanın yerine getirilmesi bekleniyor.

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum