1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Rusya Hind Alt Kıtasında İkili Oynuyor
Rusya Hind Alt Kıtasında İkili Oynuyor

Rusya Hind Alt Kıtasında İkili Oynuyor

Birbirleri ile sürekli gergin ilişkileri olan iki ülkeden birine silah satıp diğerleriyle askeri tatbikat yapan Rusya'nın Pakistan-Hindistan ilişkilerindeki varlığı artıyor.

24 Eylül 2016 Cumartesi 13:44A+A-

Pakistan ile Rusya ilk defa bugün ortak askeri tatbikat gerçekleştirecek.

Her iki ülkeden toplam 200 askerin katılacağı "Dostluk-2016" tatbikatı bugün başlıyor.

Hindistan Pakistan gerginliği artarken Pakistan hava kuvvetlerinin gerçekleştirdiği tatbikat dikkat çekti. Lahor otobanı trafiğe kapatılarak askeri uçaklar iniş yaptı.

Yıllardır çatışma yaşadığı komşusu Hindistan'ın en fazla silah aldığı ülke olan Rusya ile ilk kez ortak tatbikat yapmasının siyasi yansımaları Pakistan halkını tedirgin etti.

Pakistan ordusundan yapılan açıklamada, Rusya Kara Kuvvetlerine ait birliklerin iki hafta sürecek askeri tatbikat için bugün Pakistan'a geldiği belirtildi. Açıklamada, tatbikatın ülkenin kuzeybatısındaki Çerat Özel Kuvvetler Eğitim Merkezi'nde yapılacağı kaydedildi.

RUS BİRLİKLERİ BU SABAH BÖLGEYE İNDİ

Rus birlikleri ilk ortak askeri tatbikat için bu sabah Pakistan'da indi, Moskova, Hindistan'ın kaygıları dikkate alarak, askeri tatbikatla ilgili "Azad Keşmir'de veya Gilgit ve Baltistan gibi hassas alanlarda tatbikat yapılacağı haberlerini yalanladı.

Yeni Delhi Rus büyükelçiliği, yaptığı açıklamada, şunları söyledi: Basının bir bölümünde görünen bazı haberlerin aksine, Rusya-Pakistan terörle mücadele alıştırması yapılmıyor ve Azad Keşmir veya Gilgit ve Baltistan gibi problemli ve hassas bölgelerde yapılmayacak.

"Tatbikatlar için tek mekan Cherat'tır. Rattu Yüksek İrtifa Askeri Okulu'nda gerçekleşen tatbikat iddiaları yalandır" dedi.

HİNDİSTAN GERGİN

Cherat Pakistan Hayber-Pakhtunkhwa ve Nowshera bölgesinde yer alıyor. Rattu ise Gilgit Baltistan'da (Astore bölgesi)'nde bulunuyor..

Pakistan medyası tatbikatlarla ilgili 24 Eylül tarihinde kuzey Pakistan'da bulunan Rattu Ordu High Altitude Okulu'nda 7 Ekim tarihinde de Cherat şehrinde bulunan bir Özel Kuvvetler Eğitim Merkezi'nde yapılacağını öne sürdü.

Bu arada, Cuma günü Hindistan "raftan" 36 Rafale savaş jetleri satın almak için Fransa ile bir anlaşma imzaladı.

Rusların 5. nesil savaş uçağı T-50 (PAK-FA) için 250 adet sipariş veren Hindistan, kendi ülkesinde de üretim hattı bulunacak uçağın en büyük müşterisi ve üretim ortağı konumunda.

 AZAD KEŞMİR

Azad Keşmir, siyasi, anayasal ve coğrafi anlamda ayrı bir devlet olarak görülüyor. Tartışmalı bir alandır ve 15 Ağustos 1947'deki bağımsızlıklarına kadar hem Pakistan hem de Hindistan tarafından kontrol ediliyordu. Azad Keşmir, Pakistan'a dolaylı olarak bağlı bulunuyor. Savunması, dış politikası ve parası, Pakistan'ın doğrudan kontrolünde bulunuyor. (Dünya Bülteni)

HABERE YORUM KAT