1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. "Rusya Desteği Rejime Şiddetini Artırma Olanağı Sunuyor"
"Rusya Desteği Rejime Şiddetini Artırma Olanağı Sunuyor"

"Rusya Desteği Rejime Şiddetini Artırma Olanağı Sunuyor"

Beyaz Saray Sözcüsü Earnest: “Halep'e ilişkin asıl endişemiz Ruslarca desteklenen rejim güçlerinin kenti kuşatması ihtimalinin bulunması ve dehşet verici insanî durumu daha da kötüleştirmesidir.” dedi.

06 Şubat 2016 Cumartesi 08:17A+A-

ABD yönetimi, Rusya’nın desteklediği Esed rejiminin Halep kentini kuşatma altına alma ihtimali bulunduğunu, bunun da oradaki insanî durumu daha da kötüleştireceği endişesi taşıdıklarını bildirdi.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, günlük basın toplantısında, “Halep ve çevresinde artan çatışmalar nedeniyle binlerce Suriyelinin kentten kaçmak için yollara çıkması”na ilişkin soruları yanıtladı.

Suriye'deki “insanlık felaketi”ne ilişkin kaygılarının sürdüğünü belirten Earnest, Beşşar Esed rejiminin, direnişçilerin kontrolü altında bulunan yerlerde masum halkı hedef aldığını her zaman vurguladıklarını, Halep'in de bu noktada verilebilecek iyi bir örnek olduğunu anlattı.

Rusya’nın desteklediği rejimin bu tür operasyonlarının binlerce suçsuz insanın hayatına mâl olduğunu dile getiren Earnest, bu saldırıların sâdece bölgede değil dünya genelinde “mülteci krizi”ni tetiklediğini vurguladı.

Earnest, “Rusların Esed rejimine devam eden desteği, yalnızca rejimin şiddetini artırmasına olanak sunuyor ve Rusların da gerekliliğini ifade ettikleri bizim bir tür siyasî geçiş bulma çabalarımızın gerilemesine neden oluyor.” ifadesini kullandı.

Ülkedeki insanî durumun daha da kötüleşmesinden kaygı duyduklarını bildiren Earnest, “Halep'e ilişkin şu anda asıl endişemiz Ruslarca desteklenen rejim güçlerinin kenti kuşatma altına alma ihtimalinin bulunması ve bunun da oradaki dehşet verici insanî durumu daha da kötüleştirmesidir.” diye konuştu.

Earnest, Rusya’nın Suriye'deki askerî stratejisinin, savaşa siyasî çözüm bulma çabalarının altını oyduğunu dile getirdiklerini, Moskova'nın bu yaklaşımının rejimin müzakere masasında yapıcı rol almamasına yol açtığını kaydetti.

“İnsanî Yardım Yolları Kesilmiş Durumda”

Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby de Halep ve çevresinde yaşanan çatışmalardan derin kaygı duyduklarını bildirdi.

İnsanî durumun daha da kötüleşmesinden endişelendiklerini anlatan Kirby, “Bazı hesaplamalara göre şu anda 10 binden fazla, bazılarına göre ise çok daha fazla yerli halk evlerini terk etmiş durumda.” dedi.

Havadan Rusya’ya ait uçaklar, karadan ise Esed rejiminin askerleri tarafından şehrin dar bir kuşatma altında tutulduğunu belirten Kirby, insani yardım yollarının kesilmiş durumda olduğu bilgisinin bulunduğunu kaydetti.

AA

HABERE YORUM KAT