1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Rusya: 1 Mart'a Kadar Katliamlarıma Müsaade Edin!
Rusya: 1 Mart'a Kadar Katliamlarıma Müsaade Edin!

Rusya: 1 Mart'a Kadar Katliamlarıma Müsaade Edin!

Emperyalist Rusya, 1 Mart'ta Suriye'de ateşkes ilan edilmesine dönük bir plan hazırlamış ve bunu küresel sistemdeki ortağı ABD yönetimine sunmuş!

11 Şubat 2016 Perşembe 19:14A+A-

HAKSÖZ-HABER

BMGK’nın öngördüğü yol haritasında müzakerelerin başlaması için şart koşulan ateşkes maddesi konusunda adım atmayan ve bu nedenle Cenevre-3 görüşmelerinin önünü tıkayan Rusya’dan ABD’ye 1 Mart'ta Suriye'de ateşkes teklifi yapılmış.

Muhaliflerin masadaki müzakerelerin sürmesi için öne sürdüğü temel şartlar arasında olan ateşkes olgusu ve Rusya’nın saldırılarının durmasının gereğini yapmayan Rusya, Cenevre-3 hattındaki belirsizlikten de istifadeyle Suriye’deki saldırı ve katliamlarını pervasızca sürdürüyor. Emperyalist Rusya’nın bu kesintisiz işgal ve katliam politikası karşısında kayda değer etkili bir tutum sergilemeyenler ise hâlâ da diplomasiyi canlandırma derdinde.

Teklifin muhatabı ABD’nin teklife şimdilik temkinli yaklaştığı kaydediliyor.

Ek olarak da Rus teklifinin Uluslararası Suriye Destek Grubu kapsamındaki ülkelerin dışişleri bakanları düzeyindeki toplantısında gündeme gelebileceği belirtiliyor.

Neo-Sovyetik ruhu bir karabasan gibi Suriye halkının üzerini örten doğu emperyalizminin şefi Rusya’nın göstermelik diplomatik atraksiyonları ve batı emperyalizminin şefi ABD’nin Rusya’nın son ateşkes teklifi karşısında takındığı temkinli tutumu kimseyi aldatmasın. Suriye halkının meşru kıyamının ve kıyama karşı girişilen gayrimeşru katliamların 5. yılına yaklaştığı şu günlerde emperyalistler arasında görece olanca farka rağmen özde hiçbir farklılık yok.

BMGK’nın 2254 nolu kararında öngörülen yol haritası ışığında düzenlenen Cenevre-3’ün başlangıcından bu yana hâlâ da bir ateşkes şarkısıdır almış başını gidiyor! Hâlbuki gerçekçi, inandırıcı ve kalıcı bir ateşkesin sağlanmasının önünde bariyer oluşturan bizatihi BMGK’nın 2254 nolu kararıdır! Cenevre-3’te uygulamaya sokulmaya çalışılan ancak halen de bir arpa boyu yol alınamayan bu bildirgenin bir maddesinde taraflar yani Esed rejimi ile direnişçiler bağlamında koşulsuz ateşkes şartının bulunduğu doğru. Doğru olmasına doğru da Cenevre-3’e start verildiği süreçte de hemen herkes nasıl olur da Rusya’nın hava saldırılarını sürdürdüğü karşısında şok oluyordu. İşte sorun burada. Çünkü 2254 nolu karar ABD ve Rusya’nın merkezinde sözde IŞİD’in olduğu hava saldırılarının ateşkes kapsamında değerlendirmiyor. Aksine bu karar emperyalist Rusya ve ABD’ye IŞİD’i vurma adı altında ortaya koya geldikleri hava saldırılarını kesintisiz olarak sürdürme hakkını veriyor!

Dolayısıyla IŞİD bahanesiyle Suriye halkının ve despotik rejime karşı direnen Müslümanların başından bombaları eksik etmeyen emperyalist Rusya’nın 1 Mart’tan başlamak üzere ateşkes teklifi açıkça şu anlama gelmekte: Bırakın da başladığımız işi bitirelim. Ülkeyi muhaliflerden temizleyelim. Ayakta kalanlarını da böylece uzlaşmaya ve boyun eğmeye razı edelim. Zaten kuşatmadığımız bir Halep kaldı ki o da düştü düşecek. 1 Mart’a kadar işlerini bitireceğiz. Yine de sağ kalan olursa ateşkes ilan eder, onları yenilmiş olarak diplomasi masasına çeker ve böylece ne kadar barışsever olduğumuzu hepinize göstereceğiz!

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

1 Yorum