1. HABERLER

  2. HABER

  3. “Rus Özel Kuvvetleri Suriye'de” İddiası
“Rus Özel Kuvvetleri Suriyede” İddiası

“Rus Özel Kuvvetleri Suriye'de” İddiası

Rus özel birliklerinin Suriye'ye girdiği yönündeki iddialara Rusya'dan yalanlama geldi.

20 Mart 2012 Salı 15:21A+A-

 

Rusya ve uluslararası basında yer alan Rus savaş gemisinin Suriye limanına yanaştığı ve askeri amaçlı olarak bölgede olduğu yönündeki iddialara, Moskova ve Şam'dan yalanlama geldi.

Rusya geminin varlığını doğruladı, ancak mürettebatın sivil olduğunu ve teknik nedenlerle bölgeye gittiğini söyledi.

Rus basınında yer alan haberlere göre, Suriye Savunma Bakanlığı da Rus savaş gemisi ile ilgili iddiaları yalanladı. Rusya Karadeniz Filosu'na ait Iman adlı tankerin üzerinde özel Rus deniz askerleri ile birlikte Suriye limanına yaklaştığı ile ilgili iddiaları yalanlayan Şam yönetimi, "Bu Suriye'ye dış askeri müdahale çabasında olan Suriye karşıtı cephenin yalanı." ifadelerini kullandı.

Rusya Savunma Bakanlığı da açıklamasında Rus savaş gemilerinin bölgede olduğu ile ilgili iddiaların doğru olmadığını, Iman adlı tankerin bölgeye ulaştığını, ancak teknik gerekçe ile bölgede olan tankerin mürettebatının da sivil olduğunu ifade etti. Bakanlık geminin Karadeniz ve Kuzey filosu için yakıt ve gıda tedariki sağladığı bilgisini verdi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Iman adlı tankerin Suriye'nin Tartus limanında olduğunu, ancak bunun Aden Körfezi'nde korsanlara karşı NATO ve diğer ülkelerle birlikte mücadelede yer alan gemilerden biri olduğunu söyledi. Lavrov'a göre gemide bulunan güvenlik güçleri ise sadece korsan saldırısına karşı gemiyi korumak için istihdam edilen ekip.

Suudi Arabistan merkezli Al Arabiya televizyonu Suriye muhalif kaynaklarına dayandırdığı haberinde Rus özel birliklerinin Tartus limanına getirildiği haberini vermişti. Tartus limanını Rusya, Sovyetler Birliği döneminden bu yana Akdeniz'deki tek asker üssü olarak kullanıyor.

Suriye'nin Tartus limanına daha önce de Rus savaş gemileri bir ziyaret gerçekleştirmişti. Suriye'ye askeri malzeme götüren Rusya'ya ait bir geminin Güney Kıbrıs Rum Kesimi'ne uğraması üzerine uluslararası soruna dönüşmüştü. Geminin çıkışına izin veren Rum Kesimi, Brüksel'in tepki göstermesine neden oldu.

Kaynak: Cihan

 

HABERE YORUM KAT