1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. "Rus Müdahalesi: Beşşar Rejimine Suni Teneffüs"
"Rus Müdahalesi: Beşşar Rejimine Suni Teneffüs"

"Rus Müdahalesi: Beşşar Rejimine Suni Teneffüs"

"...Rusya desteği can çekişmekte olan rejime suni teneffüs yaptırmaya yönelik bir çaba olarak yorumlanabilir ancak..."

10 Ekim 2015 Cumartesi 13:47A+A-

Rıdvan Kaya - Rus Müdahalesi: Beşşar Rejimine Suni Teneffüs

Rusya’nın Suriye’ye yönelik hız kazanan müdahalesi tüm dünyanın gündeminde. Rusya’nın askeri operasyonlarıyla Suriye savaşında yeni bir sayfa açtığı açık ama iddia edildiği üzere bunun yepyeni bir şey olduğu tezi abartılı bir iddia. Zaten başından itibaren hem siyasi, hem askeri açıdan Esed rejiminin arkasında duran Rusya’nın son dönemde sergilediği tavrıyla bu desteğe ivme kazandırdığını söylemek daha doğru olur.

Rus müdahalesi Esed rejimine ‘can simidi’ ya da ‘hayat öpücüğü’ kavramıyla yorumlanmakta. 5 yıla yakın bir süredir devam etmekte olan halk isyanı karşısında belli bölgelere sıkışmış bir vaziyette ve İran’ın çok yönlü desteğiyle sürdürdüğü katliamlarla ayakta durmaya çalışan bir rejim var ortada. Bu şartlarda Rusya desteği can çekişmekte olan rejime suni teneffüs yaptırmaya yönelik bir çaba olarak yorumlanabilir ancak. Nitekim Rusya’nın Suriye’de devam etmekte olan kavgada bu kadar aktif ve doğrudan yer alması da en nihayetinde rejimin iflasın eşiğinde olduğunun delilini sunmakta aynı zamanda.

Rus müdahalesinin Suriye bağlamında çift boyutlu bir hedefinin bulunduğu açık. Son dönemlerde artan biçimde tükeniş sinyalleri veren rejimin motivasyonunu artırıp, askeri operasyonlarla savaş kapasitesini güçlendirme ve rejimin etrafında saf tutmuş kesimler arasında hızlanan çözülmeyi durdurmanın öncelikli hedef olduğu görülmekte. İkinci aşamada ise rejimin devrilmesine ‘büyük güçler’in asla izin vermeyeceği kanaatini besleyerek muhalifler nezdinde bir moral bozukluğu ve yılgınlık atmosferi meydana getirmeye çalışmanın hedeflendiği anlaşılıyor. 

(...)

Yazının Devamı İçin Tıklayın >>>