1. HABERLER

  2. HABER

  3. Romanya'dan Türkiye'ye "Böcek" İadesi
Romanya'dan Türkiye'ye "Böcek" İadesi

Romanya'dan Türkiye'ye "Böcek" İadesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde çalışma ofisine dinleme cihazı konulmasıyla ilgili Romanya'da yakalanan eski polisler Türkiye'ye getirildi.

29 Mart 2015 Pazar 02:00A+A-

Romanya’da yakalanan ve iade edilmelerine karar verilen eski emniyet müdürü Sedat Zavar ve eski polis memuru İlker Usta, İstanbul'a getirildi.

Bükreş'ten kalkan ve içinde Zavar ile Usta'nın da bulunduğu Türk Hava Yolları'na ait TK 1046 sefer sayılı uçak, saat 23.30 sıralarında Atatürk Havalimanı'na indi. Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin nezaretindeki iki eski emniyet mensubunun ellerinin arkadan kelepçeli olduğu görüldü.      

İki eski polis, sağlık kontrolü için Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürüldü. Sedat Zavar hastaneye girişi ve çıkışı sırasında kendisini görüntüleyen gazetecilere, "Tiyatro devam ediyor" dedi. Zavar ve Usta, sağlık kontrolünden geçirildikten sonra İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

Romanya mahkemesi, Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde çalışma ofisine dinleme cihazı konulmasıyla ilgili yakalanan polislerin Türkiye'ye iadelerine 20 Mart’ta karar vermişti.

İltica talebinde bulunmuşlardı

Erdoğan'ın çalışma ofisine "böcek" tabir edilen dinleme cihazı konulmasıyla ilgili yürütülen "paralel yapı" operasyonu kapsamında aranırken yurtdışına çıkan eski Emniyet müdürü Sedat Zavar ve polis memuru İlker Usta, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün de destek verdiği operasyonla Romanya'da gözaltına alınmıştı.

Bunun üzerine Romanya'ya iltica talebinde bulunan iki polisle ilgili ülkedeki yerel mahkemeler, eski Emniyet müdürü Zavar ve polis memuru Usta'nın iltica taleplerini reddetmişti.

Tutuklu bulunan polislerin Türkiye'ye iade edilmesine ilişkin duruşma görüldü. Yerel mahkeme, sanıkların Türkiye'ye iadelerine hükmetti.

Sanıkların 36 yıla kadar hapisleri isteniyor

Böcek tabir edilen dinleme cihazlarının bulunmasıyla ilgili 13 sanığın yargılandığı dava,  Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülüyor.

İddianamede sanıklardan Ali Özdoğan, Sedat Zavar, Serhat Demir, Ahmet Türer, Enes Çiğci ve İlker Usta'ya, "Başbakan'ı siyasi casusluk amacıyla dinlemek, kamu görevlisinin özel hayatın gizliliğini ihlal, kişiler arasındaki konuşmaları kaydetmek" suçları yöneltiliyor ve 21'er yıldan 36 yıl 6'şar aya kadar mahkûmiyetleri isteniyor.

Sanıklar Harun Yavuz, İbrahim Sarı, Hurşit Gölbaşı, Seyit Saydam, Mehmet Yüksel, Zeki Bulut ve Hasan Palaz'ın ise aynı suçların işlenmesine yardım ettikleri belirtiliyor.

Kaynak: Al Jazeera ve AA

HABERE YORUM KAT