1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Romanya’da “Yolsuzluğa Karşı” Dev Protesto
Romanya’da “Yolsuzluğa Karşı” Dev Protesto

Romanya’da “Yolsuzluğa Karşı” Dev Protesto

Romanya’da protesto edilen yargı reformunun, adı yolsuzluğa karışan üst düzey siyasetçilerin yargılanmasını zorlaştıracağına yönelik eleştiriler yapılıyor.

21 Ocak 2018 Pazar 15:34A+A-

Romanya’da on binlerce kişi yolsuzluğa karşı sokağa söküldü. Eylemciler, hükümetin yargı reformunu protesto etti.

Söz konusu yargı reformunun, adı yolsuzluğa karışan üst düzey siyasetçilerin yargılanmasını zorlaştıracağına ilişkin eleştiriler yapılıyor.

Euro News’ta yer alan habere göre, siyasetçilerin yargıya müdahale ettiğini savunanlar, tepkilerini tek bir ağızdan dile getirmek için başkent Bükreş’te toplandı.

Aralarında eyleme katılmak için 450 kilometrelik yolu 11 günde yürüyen bir aktivist de vardı.

Tepkinin sebebini özetleyen gazeteci Atilla Biro, “Her geçen gün siyasetçilerin Romanya’da hukukun üstünlüğünü yok etmeye çalıştığını görüyoruz. Bu yüzden insanlar meydanlarda eylemlere devam ediyor.” diye konuştu.

Yaklaşık 50 bin kişinin katıldığı gösteriler gece saatlerinde de sürdü, soğuk hava eylemcileri yıldırmadı.

Bir ara göstericilerle güvenlik güçleri arasında tansiyon yükselse de olaylar büyümedi.

Tartışmalı yargı reformu Meclis’ten geçti, şimdi Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis’in onayını bekliyor.

Eyleme katılanlardan biri neden meydanlara indiklerini “Bağımsız bir ülke istiyoruz, özgürlük ve bağımsız yargı istiyoruz. Her şey çocuklarımızın geleceği için.” sözleriyle anlatıyor.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün Yolsuzluk Algı Endeksi’nde alt sıralarda yer alan Romanya, Brüksel’in de merceği altında.

Protestoları yerinde takip eden Euro News muhabiri Hans Von Der Brelie, “İktidardaki partiler hukuk reformuyla ilgili tepkilerin dineceğini düşündüyseler yanıldılar. Hem de çok yanıldılar. Buradaki sıradan halk herhangi bir siyasi etkiden uzak, bağımsız yargı talep ediyor, yolsuzluğa bulaşan politikacıların cezalarını çekmesini istiyor.” ifadelerini kullanıyor.

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT