1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Romanya’da Cumhurbaşkanı’ndan Başbakan’a İstifa Çağrısı!
Romanya’da Cumhurbaşkanı’ndan Başbakan’a İstifa Çağrısı!

Romanya’da Cumhurbaşkanı’ndan Başbakan’a İstifa Çağrısı!

Romanya’da Başbakan Viorica Dancila’nın Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis’ten habersiz bir şekilde İsrail yörüngesine girmesi ülkede siyaset krizine yol açtı.

29 Nisan 2018 Pazar 14:18A+A-

Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, kendisine danışmadan İsrail büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma kararı alan Başbakan Viorica Dancila’nın istifasını istedi. Başbakan Dancila’nın Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis’e danışmadan kabinesiyle gizli toplantılar yaparak büyükelçiliği Kudüs’e taşıma kararı aldığı ortaya çıktı. Romanya yasalarına göre büyükelçiliğin nerede açılacağı konusunda son sözü Cumhurbaşkanı söyleyebiliyor. Ancak Dancila, Iohannis’e bildirmeden İsrail’e ziyaret de düzenledi.

Gizli Memorandum

Dışişleri’nce imzalanan ve Tel Aviv’deki büyükelçiliğin Kudüs’e taşınmasını öngören memorandumun içeriğinin açıklanmaması tepkileri daha da büyüttü. ABD, Guatemala ve Honduras’tan sonra apar topar harekete geçen Romanya hükümeti, büyükelçiliğini Kudüs’e taşıyacak dördüncü ülke olmuştu. Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, Romanya’nın İsrail Büyükelçiliği’ni Tel Aviv’den Kudüs’e taşımanın başta Birleşmiş Milletler (BM) kararları olmak üzere uluslararası hukukun ihlali olacağı uyarısında da bulundu.

Köşke Çıkmadı

Klaus Iohannis, önceki gün İsrail’den dönen Başbakan Dancila’yı makamına çağırdı. Ancak Viorica Dancila, Cotroceni Sarayı’na gitmeyeceğini açıkladı. Gerilen ipler, Cumhurbaşkanı’nın istifa çağrısıyla yeni bir boyut kazanmış oldu.

Gensoruyla Düşer

Romanya anayasasına göre, başbakanı görevden alma yetkisi parlamentoda. Hükümetin düşmesi için, muhalefetin vereceği gensorunun parlamentodan sayısal çoğunlukla geçmesi gerekiyor.

klaus_iohannis.jpg

Güveni Kaybetti

Iohannis, “Başbakan Dancila göreve geldiğinde anayasaya uyacağına, ülkesinin değerlerini kendi değerleri üzerinde tutacağına yemin etmişti. Fakat görüyorum ki partisinin istekleri, ülkesinin çıkarlarından daha önemli. Ben de kendisine verdiğim güveni geri çekiyorum ve kendisinin istifa etmesini istiyorum.” dedi. Dancila’ya güveni kalmadığını söyleyen Iohannis, “Kamuoyu önünde, Başbakanlık pozisyonuyla baş edemeyen Dancila’ya çekilme çağrısı yapıyorum.” şeklinde konuştu.

Kaynak: Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT