1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SUUDİ ARABİSTAN

  4. Riyad’da Casus Davası
Riyad’da Casus Davası

Riyad’da Casus Davası

Riyad, bilgi toplayıp İran’a servis etmekle suçladığı 27 kişi hakkındaki casusluk iddianamesini yargıya sundu. Suud makamları biri Türkiye uyruklu 21 zanlının suçlarını itiraf ettiğini ileri sürdü.

09 Şubat 2016 Salı 10:15A+A-

Suudi Arabistan, 27 kişiyi İran için casusluk yapmak suçlamasıyla yargılayacağını açıkladı. Çoğu Suudi olan 27 kişi, 2013 yılında Riyad, Mekke, Medine ve ülkenin doğu bölgelerinde yakalanmıştı. Casusluk suçlamasıyla yakalananlar arasında bir Türkiye vatandaşı da bulunurken, Suudi İçişleri Bakanlığı, 21 kişinin suçlarını itiraf ettiğini belirtti.

Mart 2013'te yakalanan 18 şüpheliden 16'sı Suudi vatandaşı, biri Lübnanlı ve biri de İranlıyken, Lübnanlı şüpheli delil yetersizliğinden salıverilmişti. Suudi güvenlik güçlerinin iki ay sonra yakaladığı 10 şüphelinin 8'i Suudi, biri Türkiye ve biri de Lübnanlıydı. Suudi Soruşturma ve Kamu Güvenliği Birimi, suçlular hakkında suç listelerini tamamladığını açıkladı.

KANITLAR YETERLİ

İddianamelerde yeterince casusluk kanıtı bulunduğu resmi makamların raporlarından kamuoyuna duyurulurken, suçlamalar arasında en çok, önemli Suudi kurumlar hakkında bilgi toplayıp İran'a servis etme suçu göze çarpıyor. Suudi Arabistan'da 2016 yılının ikinci gününde çeşitli şiddet suçlarından hüküm giyen 47 kişi idam edilmişti. İdam edilenler arasında Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr'in bulunması büyük tepki çekmiş ve geniş çaplı protesto gösterilerini tetiklemişti.



Hizbullah'tan tehdit

Öte yandan Hizbullah Tugayları, Suudi Arabistan ve diğer Körfez ülkelerini Suriye'ye kara askeri göndermemeleri konusunda uyararak Suriye'ye müdahalenin “cehennemin kapılarını açacağını” iddia etti. Hizbullah Tugayları açıklamasında, “Suud'un çocuklarını ve arkasındaki destekçilerini, risk almamaları ve başlarına geleceklere hazır olmaları konusunda uyarıyoruz.” denilerek tehditler savruldu. 

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT