1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Rakka Esedçi Katillerden Temizlendi!
Rakka Esedçi Katillerden Temizlendi!

Rakka Esedçi Katillerden Temizlendi!

Baas rejiminden kurtarılmış en büyük şehir olan Rakka, 17. Fırka’nın ele geçirilmesiyle Esed güçlerinden tamamen temizlendi.

29 Temmuz 2014 Salı 13:02A+A-

Rakka, geçtiğimiz yılın başlarında birçok Suriyeli direniş grubunun ortak operasyonları ve mücadelesi sonucunda özgürleştirilmiş; bölgede bulunan 17. Tugay da kuşatılmıştı. O günden bu yana kuşatma altında tutulan 17. Tugay, IŞİD güçleri tarafından ele geçirildi. 

***

Al Monitor'da yer alan haberi Haksöz-Haber için Hasan Soylu çevirdi.

--------------

Esed güçleri Rakka şehrini bir yılı aşkın bir süredir kaybetmiş olmalarına rağmen 17. Fırka’yı ellerinde tutmaktaydılar. Muhalifler arasında bu yılın başında yaşanan iç çatışmalar neticesinde IŞİD’in kontrolüne geçen Rakka şehrinin hemen dışında bulunan 17. Fırka yaklaşık 2 haftalık yoğun çatışmaların ardından rejim güçlerinden temizlendi.

23 Temmuz gecesi başlayan operasyonda IŞİD güçleri Rakka’nın kuzey kırsalında yer alan ve oldukça korunaklı 17. Fırka’ya geniş çaplı bir saldırı başlattılar. İlk saldırı Suud vatandaşı Abdulaziz es-Suudi adlı savaşçının Kia marka bir otomobille gerçekleştirdiği canlı bomba eylemiyle başladı. Otomobilin camlarında Suudi cezaevlerinde bulunan 3 hanım tutuklunun isimleri yazılıydı. Bunlardan biri de Hila el-Kasir isimli, eylemcinin yeğeni olan hanım tutuklu idi.

Üsse yönelik yoğun havan ve roket saldırısı eşliğinde hızla üsse yaklaşan otomobil Rakka’daki binaları dahi sarsan büyük bir gürültüyle üssün girişinde infilak etti. Plan patlamayla birlikte onlarca savaşçının üsse girip rejim güçlerini gafil avlaması üzerine kurulmuştu. Ne var ki, otomobil Suriye ordu güçlerinin ateşiyle hedefe tam ulaşmadan patlamıştı. Bunun üzerine yine bir Suudi vatandaşı eylemci Abdullah Salih es-Sadiri kullandığı kamyonla üsse ikinci canlı bomba eylemini gerçekleştirdi.

Yaklaşık 600 IŞİD savaşçısının ağır silahlarla gerçekleştirdiği operasyon 3 koldan yürütüldü. Bir grup askerlerin ikamet ettikleri binaları hedef alırken, ikinci grup fırka komutanlığını ve üçüncü grup da kırsal birlikleri hedef aldı. Suriye ordusu hem jetlerle, hem de helikopterlerle bir yandan operasyonu yürüten savaşçıları yoğun biçimde bombalarken, aynı zamanda Rakka merkezini de ağır bir şekilde havadan bombaladı. IŞİD saldırı esnasında rejim güçlerinin fırlattıkları iki füzenin havada etkisiz hale getirildiğini duyurdu.

Operasyon neticesinde tarafların kayıplarına ilişkin net sayılar bilinmemesine rağmen onlarca Esed askerinin öldürüldüğü anlaşılmakta. Bunlardan 5 tanesi başları kesilmiş olarak Rakka sokaklarında ibret olsun diye teşhir edildiler.

Rakka operasyonundan sadece birkaç saat sonra IŞİD Haseki kırsalında bulunan Melbiye’deki 121. Alay’a yönelik kapsamlı bir saldırı başlattı. 121. Alay Haseki’nin güneyinde yer alan ve bölgede rejimin en güçlü askeri noktasını oluşturuyor. Çatışmalar sürerken 4 savaşçı Sivil Savunma Güçleri görüntüsüyle Haseki merkezinde bulunan Baas karargahına sızıp partinin bölge sorumlusu Hana Atallah’ı öldürdüler.

-----

Kaynak: Al-Monitor
Çeviri: Hasan Soylu / Haksöz-Haber

 

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

16 Yorum