1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. AFGANİSTAN

  4. Rabbani Kabil’de Defnedildi; Fatih'te Anıldı
Rabbani Kabil’de Defnedildi; Fatihte Anıldı

Rabbani Kabil’de Defnedildi; Fatih'te Anıldı

Burhaneddin Rabbani bugün Kabil’de defnedildi. Rabbani için Fatih Camii’nde de gıyabi cenaze namazı kılındı.

23 Eylül 2011 Cuma 16:14A+A-

20 Eylül'de uğradığı saldırı sonucu hayatını kaybeden Afganistan eski Devlet Başkanı ve Yüksek Barış Konseyi Başkanı Rabbani için Afganistan Cumhurbaşkanlığı sarayında cenaze töreni düzenlendi.

Törene Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai'nin yanı sıra çok sayıda yabancı devlet adamı, büyükelçi ve misyon şefleri katıldı. Törende Türkiye'yi Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ temsil etti.

Cenaze namazı öncesi bir konuşma yapan Karzai, “Barış düşmanlarına karşı harekete geçmek bizim sorumluluğumuzdur” dedi. Rabbani'yi şehit olarak niteleyen Karzai, “Afgan halkı Rabbani'nin ölümü yüzünden umutsuzluğa kapılmak yerine, Afganistan'da yıllarca süren bu savaşa son vermek için çabalarını arttırmalı” dedi.

rabbani-cenaze02.jpg

Afgan bayrağına sarılı olan Rabbani'nin cenazesi, askerlerin omuzları üstünde taşındı.

Rabbani, 20 Eylül'de Taliban'dan barış mesajı getirdiğini öne süren bir kişinin sarığına yerleştirdiği bombayı patlatması üzerine hayatını kaybetmişti. Ancak saldırıyı henüz üstlenen olmadı. Basında çıkan “Taliban saldırıyı üstlendi” haberini ise Taliban yalanlamıştı.

Rabbani İçin İstanbul'da Gıyabi Cenaze Namazı Kılındı

Öte yandan bugün cuma namazı sonrasında Fatih Camii avlusunda Burhaneddin Rabbani için gıyabi cenaze namazı kılındı.

rabbani-giyabi-cenaze1.jpg

Muhammed Fesih’in kıldırdığı cenaze namazı sonrasında Ramazan Kayan bir konuşma yaptı ve Afganistan işgal edildiğinde öğretim görevliliğini bırakarak cihada koşan Rabbani ve Afgan cihadını anlattı. “Sovyetler Birliği'nin yıkılmasına Afganlı kardeşlerimizin mücadelesi neden oldu.” diyen Kayan, işgal sonrasında Müslümanlar arasında baş gösteren iktidar mücadelesinin ise kaybedildiğini belirtti.

Rabbani, Afgan mücahitlerinin Sovyetler Birliği'ne karşı verdiği destansı savaşta önde gelen simge isimlerinden biri konumundaydı. Necibullah rejiminin düşmesinin ardından cumhurbaşkanı olmuş ancak Taliban'ın başkent Kabil'i ele geçirmesinin ardından ülkenin kuzeyine yerleşmek zorunda kalmıştı. Rabbani’nin ömrünün sonlarında ABD kuklası olarak nitelendirilen Karzai’ye yaklaşması ve bazı hususlarda danışmanlık yapması eski konumuna gölge düşürdüğü yorumlarına neden olmuştu.

 

HABERE YORUM KAT

2 Yorum