1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. PYD/YPG, ABD’nin Vereceği Stinger Füzelerini Kime Karşı Kullanacak?
PYD/YPG, ABD’nin Vereceği Stinger Füzelerini Kime Karşı Kullanacak?

PYD/YPG, ABD’nin Vereceği Stinger Füzelerini Kime Karşı Kullanacak?

ABD Senatosu, Suriye’de üzerinden uçak geçmeyenYPG/ PYD’ye hava savunma etkili füzesi Stinger göndermeye hazırlanıyor.

09 Aralık 2016 Cuma 09:32A+A-

Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde yürüttüğü Fırat Kalkanı Harekatı’na karşı olan ve Ankara’nın tüm uyarılarına rağmen PKK’nın Suriye uzantısı PYD’ye silah yardımında bulunan ABD, skandal bir yardım kararına daha imza attı. Star gazetesinin haberine göre Amerikan Senatosu, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) altında kamufle olan PYD/PKK örgütüne SSCB’nin Afganistan işgalinin sona ermesinde önemli rol oynayan uçak ve helikopterlere karşı omuzdan atılan (manpads) Stinger füzeleri verilmesini oyluyor. Geçen hafta 375’e karşı 34 oyla ABD Temsilciler Meclisi’nden geçen PYD/PKK’ya Stinger verilmesi kararı önceki gün de Senato’da 92’ye karşı 7 oyla son halini aldı.

KESİN GÖZÜYLE BAKILIYOR

Salt çoğunluğun yeteceği karar oylaması sonucunda da ABD yönetiminin IŞİD ile mücadele ettiği gerekçesiyle PYD/PKK’ya Stinger verilmesinin kabul edilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Suriye’nin kuzeyinde bazı bölgeleri kontrol eden PYD/PKK’ya karşı ne ABD, ne Esed yönetimi ne de Rusya tarafından bir hava saldırısı tehdidi bulunmuyor. IŞİD’in ise uçak ve helikopteri bulunmuyor. Sadece bölgede askeri faaliyet yürüten TSK, PYD/PKK’ya karşı hava harekatı düzenliyor. ABD’nin PYD/PKK’ya Stinger füzesi vermesi, örgütün de bu füzeleri kendisine hava akınları düzenleyen TSK’ya karşı kullanabileceği anlamına geliyor. PYD’nin Stinger’ları PKK’ya vermesine de kesin gözüyle bakılıyor. Bu durumda, Stinger’ların Suriye, Irak ve Türkiye’de PYD/PKK’ya karşı hava destekli operasyonlar düzenleyen Türk güvenlik güçlerine karşı kullanılabilme riski oluşuyor.

5 KM MENZİLLİ

MANPADS (STINGER):Omuzdan ateşlenen, hedeften yayılan kızılötesi ve mor ötesi ışınlarla yönelen, pasif güdümlü hava savunma füze sistemine verilen isim. Bu sistem; helikopter, keşif uçakları, İHA’lara karşı kullanılıyor. 5 km’lik alanda etkili. SSCB’nin Afganistan işgalinin bitmesinde de etkili oldu. Afgan mücahitlere verilen Stingerlar, Sovyet helikopterlerini vurmuştu. Bu da savaşın gidişatında belirleyici olmuştu.

Etiketler : , , , ,

HABERE YORUM KAT

3 Yorum