1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. PYD/PKK’dan Münbic’de 'Paravan' Tugaylar
PYD/PKK’dan Münbic’de 'Paravan' Tugaylar

PYD/PKK’dan Münbic’de 'Paravan' Tugaylar

PYD/PKK,Suriye'de Fırat Nehri’nin batısındaki Münbic’deki örgüt mensuplarını gizlemek için “Münbic Şahinleri Tugayı” ve “Kuzey Şahinleri Tugayı” adlı iki paravan grubu devreye sokmayı planlıyor.

01 Ekim 2016 Cumartesi 15:45A+A-

PKK'nın Suriye uzantısı PYD, yaklaşık iki ay önce ABD hava desteğiyle ele geçirdiği Münbic ilçesindeki varlığını sürdürmenin yollarını arıyor.

ABD'nin Türkiye'ye verdiği taahhüt gereği ise ilçenin IŞİD'den kurtarılmasının hemen ardından, PYD/PKK unsurlarının Münbic ‘i terk edip burayı Arap savaşçılara bırakması gerekiyordu.

Türkiye'nin ısrarları sonucu, ABD yönetimi bir kısım örgüt mensubunu Fırat Nehri'nin doğusuna dönmesini sağlasa da ilçede çok sayıda PYD/PKK'lı varlığını sürdürüyor.

Münbic’deki varlığını gizlemek için "Suriye Demokratik Güçleri" (SDG) adını kullanan PYD/PKK, bunun kendi mensupları dışında çok sayıda örgütü bir araya getiren bir çatı olduğunu iddia ediyor.

Türkiye'nin baskılarıyla ABD'nin de zor duruma düşmesinin ardından, PYD/PKK, yeni paravanlarını devreye sokmak üzere.

YÜZLERCE FLAMA YAPTIRDI

Suriye'nin kuzeydoğusunda Haseke ilinin Kamışlı ilçesindeki bazı atölyelerde, iki yeni paravan örgütü için yüzlerce flama yaptırdı.

Ulaştığı flamalardan birinin üzerinde " Münbic Şahinleri Tugayı", diğerinde "Kuzey Şahinleri" yazıyor.

PYD/PKK’nın kullandığı sarı fon ve yeşil renklerle tasarlanan flamaların her ikisinde de örgüt adları, Fırat Nehri’ni temsil eden dalgalı kalın mavi bir çizginin üzerinde bulunuyor.

PYD/PKK, Suriye'nin kuzeyinde Türkiye sınırı boyunca Haseke ili ile Kobani (Ayn el-Arab) ve Afrin ilçelerine hakim durumda. Fırat Nehri’nin batısında ilerleme çabası süren örgüt, "IŞİD’le mücadele" adı altında Münbic ilçesinin ardından Türkiye sınırındaki Cerablus-Azez hattını da alarak Reyhanlı ilçesinin karşısındaki Suriye topraklarına kadar genişlemeyi hedefliyor. PYD/PKK, bu kuşakla Türkiye-Suriye arasında bir duvar işlevi görerek iki ülkenin coğrafi bağlarını koparmanın peşinde.

Kaynak: Habertürk

HABERE YORUM KAT

1 Yorum