1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. "PYD/PKK Katil Esed'in Suç Ortağı"
"PYD/PKK Katil Esed'in Suç Ortağı"

"PYD/PKK Katil Esed'in Suç Ortağı"

Suriye direnişinin ilk günlerinden bu yana cephede olan Kürt İslam Cephesi lideri Abdullah el-Kürdi Yeni Şafak’a konuştu.

02 Temmuz 2015 Perşembe 11:24A+A-

Cebhetu’l İslâmî Kurdî, yani Kürt-İslâm Cephesi. 2012'nin aralık ayında kurulan bu örgüt o günden bu yana Suriye silahlı muhalefeti saflarında Katil Esed Rejimi’e karşı mücadele ediyor. Geçtiğimiz aylarda, Suriye'nin en büyük silahlı gruplarından Ahraru’ş-Şam hareketi ile birleşen ve bu hareketin Kürt kanadı olarak çalışmalarını sürdüren Suriye Kürt-İslam Cephesi lideri Abdullah el-Kürdi'yle Halep'in Kuzey mahallelerinden birinde buluştuk.

PYD'nin Arap ve Türkmenlerden önce kendisine muhalif Kürtlere baskı yaptığını ifade eden El Kürdi'ye göre, Suriye Kürtlerinin yüzde 80'i PYD uygulamaları yüzünden göç etmek zorunda kaldı. Suriye direnişine Halep bölgesinde destek veren el-Kürdi, kaç savaşçıları olduğu sorusuna “Askerî sır" olduğu gerekçesiyle cevap vermedi: “İyi sayıda bir savaşçı topluluğumuz olduğunu söyleyebilirim." ifadelerini kullandı.

Zalim Oğlu Zalim Esed

“Kürtler neredeyse bin yıldır Suriye'de yaşayan, Suriye'nin yerli halkıdır. Afrin'de, Azez'de, Haseke'de, Kamışlı'da, Kobani'de toplu halde yaşıyorlar. Şam'da ve Lazkiye'de de varlar. Arap, Türkmen, Kürt tüm etnik unsurlar ayrım olmadan bu ülkenin sahipleriyiz. Komşuyuz, akraba gibi yaşıyoruz." diyen El Kürdi Esed rejiminin kurulduğu ilk günden bu yana Kürtlere zulmettiğine değinerek şunları anlattı:

“Esed rejimi, 1963 darbesinden hemen sonra bir nüfus sayımı yaparak Kürt nüfusunu tespit etti. Nüfusun beklendiğinin üzerinde çıkması üzerine Beşşar Esed'in babası Hafız, Kürtlerin büyük kısmının elinden vatandaşlık haklarını aldı. Kürtler devlet kararıyla mülkiyet sahibi olamadılar. Ev alamadılar, ekmek için tarlaları olmadı. Kültürlerini yaşamalarını ve ana dillerinde konuşmalarını yasakladı. Kürt halkını ikinci derece bile değil 10. derecede halk olarak gördü, politikalarını bunun üzerine inşa etti."

“Suriyeli Devrimcilerin Onurlu Mücadelelerini Savunuyoruz”

Kürtlerin Katil Esed rejimine karşı ayaklanmada yer almadığı görüşününün doğru olmadığının altını çizen el-Kürdi, Selahattin Eyyübi, Kadı Muhammed, Afrin gibi tugayların başından bu yana direnişte yer aldığını vurguladı: “Kurduğumuz Kürt İslam Cephesi ilk direniş gruplarından biridir. Ancak bizim yolumuza taş koymak istediler." diyen El Kürdi şöyle konuştu: “Suriyeli Kürtleri, Suriyeli Araplardan uzaklaştırmak istediler. Biz tüm Suriye devrimcilerinin onurlu mücadelelerini savunuyoruz."

“PYD, Esed Rejimi ile İşbirliği İçinde”

PKK'nin Suriye yapılanması PYD'nin rejimle işbirliği yaptığını, Kürtlerin rejim aleyhtarı gösterilerini şiddetle bastırmaya çalıştığını vurgulayan el-Kürdi: “Afrin'de, Kamışlı'da, Amude'de, Kobani'de sokağa dökülen Kürtler PYD tarafından katledildi. Kürt halkının Esed aleyhine gösteri yapması bizzat PYD tarafından yasaklandı. PYD kendini adeta maşa olarak kullandırttı. Şu an PYD ve rejim İran'ı Suriye işgaline teşvik etmek için aynı saftalar." ifadelerini kullandı.

“PYD Suriyeli Kürt Halkın Sâdece Yüzde 10’unu Temsil Ediyor”

Dünyada yaygın olan 'Suriye'deki tüm Kürtlerin PYD'li olduğu' algısının kökten yanlış olduğunu ifade eden el-Kürdi: “PYD Suriye'de Kürt halkının yüzde 10'unu temsil ediyor" dedi.

“Muhalif Kürtler de Sürgün Ediliyor”

YPG'nin ele geçirdiği bölgelerde Arap ve Türkmen unsurlara yönelik bir etnik temizlik yaptığı iddialarına da değinen el-Kürdi, şunları söyledi: “PYD'nin Arap ve Türkmenlere yaptığı tehciri tedirginlikle izliyoruz ama tüm haberciler tehciri sadece Arap ve Türkmenler üzerinden okuyor. Şu anda muhalif Kürt halkı PYD tarafından Türkiye'ye, Irak Kürdistanı'na veya Avrupa'ya göçe mecbur ediliyor. Suriye Kürtlerinin yaklaşık yüzde 80'i Suriye dışına göç etmeye mecbur edildi."

“Kaybedilen Tüm Haklar Halk Ayırmaksızın Geri Verilmeli”

PYD'nin ülkenin kuzey sınırında kurma hazırlıklarını yaptığı Kürt devletini desteklemediklerini söyleyen El Kürdi, “Tüm Suriye halkının bu mücadeleyi kazanmasını ve kaybettikleri haklarını geri almalarını istiyoruz. Güvenlik, siyasî, ekonomik ve sağlıkla ilgili haklar geri alınmalı. Bu haklardan Kürtler de Araplar da Türkmenler de eşit şekilde faydalanmalı, biz hiçbir zaman bölünmeye taraf olmadık." diye konuştu.

“Zulmü Ortadan Kaldıracak Projeyi Destekleriz”

TSK'nın Suriye içinde bir tampon bölge kuracağı iddiaları üzerine de konuşan el-Kürdi: “Hangi proje, halkımızın üzerinden bu zulmü kaldıracaksa, varil bombalarıyla ölmemize engel olacaksa biz bu projeyi canımız pahasına destekleriz" dedi.

IŞİD, İslâm’a Zarar Veriyor

IŞİD'in Batı, İran, Irak ve Suriye istihbaratının ortaklaşa kurguladığı bir örgüt olduğunu öne süren el-Kürdi, şöyle devam etti: “IŞİD'i, tüm insanları İslâm'dan nefret ettirmek için ortaya çıkardılar. Hangi dinde ve mezhepte IŞİD'in yaptığı gibi iğrenç şekillerde insan öldürme ve zulmetmeye cevaz veriliyor? IŞİD, İslâm’ı vahşi bir dîn olarak gösterme projesinin bir parçasıdır."

“Türkiye Halkına Teşekkürler”

Türkiye halkına, Suriyeli mültecilere kucak açtığı için teşekkür eden el-Kürdi: “4 yıldır mazlum insanlara ev sahipliği yapıyorsunuz. Misafirperverliğiniz için şükranlarımızı sunuyoruz. Biz Suriye'de Kürt halkı olarak rejime, zulme, katliama karşıyız. Tüm Suriye etnik unsurları ile beraber bu mücadelenin içinde yer almaya devam edeceğiz." dedi.

HABERE YORUM KAT