1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. "PYD Münbiç'ten Gitmezse Gereğini Yapacağız"
"PYD Münbiç'ten Gitmezse Gereğini Yapacağız"

"PYD Münbiç'ten Gitmezse Gereğini Yapacağız"

Erdoğan Münbiç'teki PYD varlığını eleştirerek, "Münbiç’i PYD’den temizlemekte kararlıyız. Gitmedikleri taktirde gereğini biz yapacağız" ifadelerini kullandı.

26 Ekim 2016 Çarşamba 16:31A+A-

Muhtarlar toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Suriye'de rejim ve Rusya'nın muhaliflere saldırdığı Halep'le ilgili olarak, “Bizim Halep’le tarihi, kültürel, akrabalık bağlarımız var. İşgâl olursa gelecekleri tek yer, Gaziantep-Kilis" dedi. 

Erdoğan, PYD'nin Münbiç'teki varlığını da eleştirdi, "Birileri ısrarla bizi El Bâb’dan uzak tutmaya çalışıyor. Arkasındaki niyeti biliyoruz. Biz DEAŞ, YPG/PYD terör örgütleriyle mücadelemize devam edeceğiz. Münbiç’i PYD’den temizlemekte kararlıyız. Gitmedikleri taktirde gereğini biz yapacağız" dedi.

Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar şu şekilde:

"Suriye krizi başladığında aktif rol oyanamaya çalıştık. Ama bu sürecin dışında tutulduk. Sonunda kendi projelerimizi kendimiz hayata geçirmeye karar verdik. 2012’den beri Türkiye’yi bölgedeki projelere dâhil etmeyerek köşeye sıkıştırma taktiğini gördük."

'Artık muhatabımız...'

"Benim insanıma saygı duymayana benim saygım yoktur. Muhatabımız artık doğrudan terörle bağı olmayan bölge insanıdır."

"Irak ve Suriye sorununu konuşurken tarihi ve hukuki haklarımızı da dikkate almalıyız. Lozan, Misak-ı milli deyince, topraklarında gözünüz mü var deniliyor. Bizim kimsenin topraklarında gözümüz yok. Yeni çatışmaları engellemeye çalışıyoruz.

Sınırlarım tehdit altında, onbinlerce insanım öldü. Elinizi kolunuzu sallaya sallaya girebilirsiniz diyebilir miyim? Türkiye Irak ve Suriye’de yaşanan her gelişmenin içinde mutlaka yer alacaktır. Gerekirse askeri ve diplomatik olarak yanlarında olacağız.

Birileri ısrarla bizi El Bâb’dan uzak tutmaya çalışıyor. Arkasındaki niyeti biliyoruz. Biz DEAŞ, YPG/PYD terör örgütleriyle mücadelemize devam edeceğiz. Münbiç’i PYD’den temizlemekte kararlıyız. Gitmedikleri taktirde gereğini biz yapacağız."

'Sorunu kaynağında çözeceğiz'

"Artık terör örgütlerini kendi sınırlarımız içinde karşılamayacağız. Sorunu kaynağında çözeceğiz.

DEAŞ bahanesiyle 10 yıldır bölgede Müslüman kanı dökenlerin şimdi aynı işi başka örgütler eliyle yürütülmesini istemiyoruz. Irak’ın bir mezhep savaşına sürüklenmesine izin vermeyiz.

Sürekli ithamlara maruz kalıyor, engellenmeye çalışılıyoruz.

DEAŞ operasyonunda yer alan diğer ülkelere bize çıkarılan engeller neden çıkarılmıyor.

Bu tezgâh eski Türkiye’de işleyebilirdi ama bugünkü Türkiye’de kabul edilmesi mümkün değil.

Gerekirse sahada göze göz dişe diş gerekirse diplomasi masasında yumruğumuzu masaya vurarak bu milletin hakkını, hukukunu koruyacağız."

"Türkiye’yi terör örgütleriyle aynı kefeye koyanlar kendilerini de benzer bir muameleye tâbi tutuyorlar. Arapların bir sözü var; 'Men dakka dukka.' Bugün bizim kapımızı çalanlar yarın sizin de kapınızı çalar. Bizim hiç kimseye karşı husumetimiz, ön yargımız, kompleksimiz yok. Bize dost elini uzatan herkesin elini tutarız. İşte Balkanlardaki, Orta Asya'daki, Güney Asya'daki, Afrika'daki nice dost ülkeler ve halkları. Bununla birlikte, bize pençesini çıkartanların tırnaklarını sökmekten de çekinmeyiz."

Kaynak: Al Jazeera

HABERE YORUM KAT