1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. PYD Kendisine Muhalif Siyasetçileri Tutukladı
PYD Kendisine Muhalif Siyasetçileri Tutukladı

PYD Kendisine Muhalif Siyasetçileri Tutukladı

PYD geçtiğimiz günlerde dört Kürt partisinin birleşmesi ile kurulan Suriye Kürt Demokrat Partisi yöneticilerinden 17 kişiyi Irak’tan Suriye’ye geçiş yaparken tutukladı.

17 Nisan 2014 Perşembe 00:10A+A-

Al Jazeera muhabiri, tutuklananlar arasında Suriye Kürt Demokrat Partisi Merkezi Yönetim Kurulu üyesi Haci Killo’nun da bulunduğunu söyledi. Bu kişilerin Irak ile Suriye arasında sınır bölgesinde bulunan Derik’e bağlı Kerbelat bölgesinde gözaltına alındığı öğrenildi.

Burada kısa bir süre tutulan parti yöneticileri, daha sonra PYD asayiş birimi tarafından Rojava bölgesindeki Derik iline bağlı Tıl Hanzir kasabasında bir karakola götürüldü.

Suriye Kürt Demokrat Partisi Genel Sekreter Yardımcısı Muhammed İsmail, parti yöneticilerine silah zoru ile Irak’a geri dönmeleri için baskı yapıldığını söyledi.

İsmail, “Ancak Saddam döneminde yapılabilecek bir muamele ile karşı karşıyayız. PYD güçleri kanunsuz bir şekilde arkadaşlarımızı başka bir ülkeye teslim etmeye çalışıyor” dedi.

PYD’nin kanunları hiçe sayarak sanki bölgenin tek hâkimiymiş gibi hareket ettiğini söyleyen İsmail, “Hangi ülke kendi vatandaşlarını başka ülkeye sürer?” diye konuştu.

İsmail, tutuklananlar arasında bulunan dört kadının da silahlı kişilerin gözetiminde Derik’te tutulduğunu söyledi.

Parti üyelerinin Irak’a Bölgesel Kürt Bölgesel Yönetiminin düzenlediği bir toplantıya katılmak için gittikleri ve dönüş yolunda gözaltına alındıkları ifade edildi.

Gözaltına alınan kadınlar altı saat sorgulandıktan sonra serbest bırakıldı. Geriye kalan 13 kişinin ise nerede tutuldukları bilinmiyor.

PKK’nın Suriye’deki kolu olarak bilinen PYD’den konu ile ilgili bir açıklama yapılmadı.

Suriye Kürt Demokrat Partisi

Abdülhakim Beşar liderliğindeki Suriye Kürt Demokrat Partisi, Mustafa Cuma başkanlığındaki Azadi Partisi, Mustafa Oso liderliğindeki Azadi Kürt Partisi ve Abdülhamit Hemo liderliğindeki Kürdistan Birliği'nden oluşan 4 partinin birleşmesi ile kuruldu.

7 Nisan’da kurulan partinin genel başkalığına Mesut Barzani'nin isteği üzerine Suud Mele seçildi. Mele 9 Nisan’da yapılan seçimde 51 delegeden 33’nün oyunu aldı.

Söz konusu partilerin başkanları, Baas rejiminin suçlu listesinde oldukları için yıllardır Suriye'ye dönemiyordu. Suriye Kürt Demokrat Partisi siyasi çalışmalarını Erbil'de yürütüyor.

Ancak Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, partinin yeni başkanı için Suriye'ye dönme ve orada siyasi faaliyetlerini yürütme şartı koydu. 

Tek çatıda birleşen 4 parti ve güçleri, faaliyetlerinden rahatsız oldukları Suriye Demokratik Birlik Partisi'ne (PYD) karşı ortak hareket etme kararı almışlardı.

Kaynak: Al Jazeera

HABERE YORUM KAT

1 Yorum