1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. PYD, Esed’in Ömrünü Uzatmaya Çalışıyor
PYD, Esed’in Ömrünü Uzatmaya Çalışıyor

PYD, Esed’in Ömrünü Uzatmaya Çalışıyor

PKK’nın Suriye’deki uzantısı Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) Ankara’yı tahrik eden girişimleri gündemdeki yerini korurken bölgedeki muhalif Kürt liderlerinden önemli açıklamalar geldi.

20 Temmuz 2013 Cumartesi 23:04A+A-

İsmail Avcı’nın Haberi:

Suriye Kürt Ulusal Meclisi Amude Başkanı Mervan Abdulhamit Hüseyin, PYD’nin diğer tüm Kürt parti ve grupları yok etmek istediğini söyledi. Özerklik projesinin ise Esed rejiminin ömrünü uzatmaya yönelik bir adım olduğunu vurguladı. Hüseyin’e göre, Esed’e karşı düzenledikleri mitinglerin Kürt bölgesine yayılması ve Kürtlerin birlikte hareket kararı almaları rejimi rahatsız etti, bunun üzerine PYD aktif hale getirildi. Sesini yükselten Kürt parti ve gruplarının üyeleri PYD tarafından gözaltına alınıp Baas rejimine teslim edilmeye başlandı. Suriye Demokrat Kürt Partisinin lideri Doktor Behzat İbrahim de “Suriye’de Kürtlerin kendisini yönetme hakkı vardır. Ancak PYD bütün alanları tek başına yönetmek istiyor. Bunu yaparken de elindeki silaha, rejimin desteğini güveniyor.” dedi.

Suriye’nin en büyük Kürt partilerinden Yekiti’nin de yöneticisi olan Mervan Abdulhamit Hüseyin, “PYD’nin gücünü rejimden aldığını herkes biliyor. Silahların rejim tarafından sağlandığı da açık. Şimdi özerklik ilan edeceklerini söylüyorlar. Bu kabul edilecek bir durum değildir. PYD tek başına yönetimde olacak, tek renk, tek güç olacak. Bunun Baas’tan ne farkı var?” şeklinde konuştu. PYD’nin bakanlar kurulu listesi bile hazırladığına dikkat çekti. “Şu dışişleri bakanı, şu bilmem ne bakanı, diye konuşuyorlar. Bu dayatmadan başka bir şey değildir. İşin arkasında Esed rejimi var. Bu adım tamamen rejimin ömrünü uzatmaya yöneliktir.” ifadelerini kullandı.

Suriye’de rejime karşı eylemlerin başladığı günden beri Kürt bölgesinden eylemlerin devam ettiği tek şehrin Amude olduğunu dile getiren Hüseyin, PYD’nin Suriye’de Kürt siyaset sahnesine nasıl çıktığını da şu sözlerle anlattı: “Esed diktatörüne karşı düzenlediğimiz mitingler kısa sürede Kürt bölgesine yayıldı. Kürt bölgesinde faaliyet gösteren 16 parti, hareket ve gençlik yapılanmaları bir araya gelerek Suriye Kürt Ulusal Meclisi’ni kurduk ve birlikte hareket etme kararı aldık. Bu adımımız rejimi çok rahatsız etti. Bunun üzerine kısa süre sonra PYD aktif hale getirildi. Birbirimizle diyaloglarımız oldu. Daha sonra PYD’nin de içinde yer aldığı bütün partiler Erbil’de bir araya geldi ve Suriye Yüksek Kürt Ulusal Konseyi kuruldu. Bu konsey Suriye’de Kürtler için federalizm konusunda fikir birliğine vardı.” Daha sonra Kürt bölgesinde yerel hizmetler, ekonomi, sınır ve güvenlik komitelerinin kurulduğunu ancak PYD’nin buralara diğer partileri almadığını anlatan Kürt siyasetçi şöyle devam etti: “Pêşhabur ve Sêmalka kapılarını kontrol edip, gözaltına aldıkları halka işkence yapmaya başladılar. Bu durum Kürt partilerin tepkisini çeken en önemli adım oldu. Sesini yükselten Kürt parti ve gruplarının üyelerini PYD gözaltına alıp Baas rejimine teslim etmeye başladı. Baskısını her geçen gün artırdı.”

ZAMAN

HABERE YORUM KAT

3 Yorum