1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. PYD, Cerablus'a Doğru Hareket Ederse Vurulacak
PYD, Cerablus'a Doğru Hareket Ederse Vurulacak

PYD, Cerablus'a Doğru Hareket Ederse Vurulacak

“Fırat Kalkanı” isimli operasyon devam ederken, PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD'nin Cerablus'a doğru hareket ettiğinin tespit edilmesi hâlinde ‘vur’ emrinin geçerli olduğu öğrenildi.

27 Ağustos 2016 Cumartesi 12:18A+A-

“Fırat Kalkanı” isimli operasyon sürerken 10 tank ve 50 askerî personel daha Suriye'ye giriş yaptı.

Askerî kaynaklar, Türkiye'nin ‘PYD-YGP, Menbiç'i boşaltmalı’ görüşünün geçerli olduğunu vurguladı. Kaynaklar, PYD'nin Menbiç'ten Cerablus'a doğru hareket etmesi hâlinde ise askerlere verilmiş ‘vur’ emrinin geçerli olduğunu söylediler.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK), Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) destek verdiği “Fırat Kalkanı” isimli operasyon devam ederken, askerî kaynaklar dün Cerablus'ta durumun genelde sâkin olduğunu, arama-kurtarma ve mayınlı bölgeleri temizleme çalışmalarının devam ettiğini ifade etti. Sınırdaki topçu birliklerinin kimi zaman hedefleri vurduğu, kimi zaman da ‘perdeleme atışı’ yaptığı belirtildi.

Menbiç Şartı

TSK'nın Suriye'deki varlığını sürekli değişen durum ve tehdit algılamasına göre güncellediği bildirildi. Hürriyet'in haberine göre, bu güncelleme, ana bileşenini PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD'nin elinde tuttuğu Menbiç için de geçerli. Türkiye'nin ‘PYD, Menbiç'i boşaltmalı’ görüşünün geçerli olduğunu ifade eden askerî kaynaklar, PYD'nin Menbiç'in kuzeyine, Gaziantep'in Karkamış ilçesinin karşısındaki Cerablus'a doğru hareket ettiğinin tespit edilmesi hâlinde, sınırdaki topçu birlikleri ile Suriye içinde bulunan birliklere verilmiş olan “Derhal vurun.” emrinin geçerli olduğunu söyledi.

Topçu birlikler, önceki gece Menbiç'in kuzeyine doğru tespit edilen YPG hareketliliğine sınırdaki fırtına obüsleri ile karşılık vermiş ve YPG grubu etkisiz hâle getirilmişti.

Suriye'de 40 Tank, 380 Personel

TSK, Suriye'deki varlığına dün 10 tank ve 50 kadar personel takviyesi yaptı. Böylece TSK'nın Suriye'deki tank sayısı yaklaşık 40'a, personel sayısı da 380'e yükseldi. Zırhlı personel taşıyıcı sayısının da 20 kadar olduğu öğrenildi. Takviyenin, hem ÖSO'nun el-Bab, Gavureli ve Çobanbey'i kapsayacak şekilde batıya doğru yapmayı planladığı harekâta destek hem de PYD'den gelebilecek karşı saldırıya daha etkin cevap verebilmek için yapıldığı değerlendirildi.

Türkmenlerin de harekâtın Cerablus'tan batıya doğru ilerlemesi hâlinde 2 bin kişilik güçle katkı vermeye hazır olduğu bildirildi.

BM'nin 51. Maddesi Uyarınca

Askerî kaynaklar, takviyenin neden yapıldığına dâir değerlendirme yapmaktan kaçınırken, TSK'nın Suriye'de sınır güvenliğini sağlamak ve IŞİD unsurlarını bölgeden kovmak için ÖSO’ya destek amacıyla Suriye'de bulunduğunu söylediler.

Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada da, “terör örgütleri tarafından kullanılan ve Türkiye'nin sınır bölgesinde güvenlik riski doğuran Suriye’nin kuzeyinde icra edilen harekâtın Türkiye'nin uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları ve BM sözleşmesinin 51'inci maddesinde yer alan Meşru Müdafaa Hakkı ile BM'nin IŞİD ile mücadeleye yönelik almış olduğu kararlar çerçevesinde sürdürüldüğü” vurgulandı.

HABERE YORUM KAT