1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Putin: “İran'ın ŞİÖ'ye Üyeliği Önünde Engel Kalmadı”
Putin: “İran'ın ŞİÖ'ye Üyeliği Önünde Engel Kalmadı”

Putin: “İran'ın ŞİÖ'ye Üyeliği Önünde Engel Kalmadı”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İran'ın Şanghay İşbirliği Örgütü'ne (ŞİÖ) üyeliği önünde herhangi bir engel kalmadığını söyledi.

24 Haziran 2016 Cuma 15:10A+A-

Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te düzenlenen Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Zirvesi'nde konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “İran'ın nükleer sorununun çözümü ve BM yaptırımlarının kaldırılmasının ardından İran'ın ŞİÖ'ye üyelik başvurusuna olumlu yanıt vermek için bir engel kalmadığını düşünüyoruz.” dedi.

“Hindistan ve Pakistan’ın Süreçleri Tamamlamasını Bekliyoruz”

Putin, Hindistan ve Pakistan'ın gelecek sene yapılacak zirveye kadar ŞİÖ'ye üyelik süreçlerini tamamlamasını beklediklerini belirtti.

İki ülkenin üyelik öncesinde tamamlamak zorunda oldukları yükümlülüklerle ilgili zaptın bugün imzalandığına dikkat çeken Putin, Hindistan ve Pakistan'ın kalan süreci hızlıca gerçekleştirmesini umduklarını ifade etti.

ŞİÖ liderleri, geçen yıl Rusya'nın Ufa kentinde yapılan zirvede Pakistan ve Hindistan'ın örgüte üyelik süreçlerinin başlatılmasını onaylamıştı.

“Büyük Avrasya Ortaklığını Kurabiliriz”

Öte yandan Putin, ŞİÖ ve Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerinin Avrasya Ekonomik Birliği ve İpek Yolu Ekonomik Kuşağı'ndaki entegrasyon süreçlerine katılması hâlinde bunun büyük Avrasya ortaklığının kurulması için bir başlangıç olacağını vurguladı.

Güneydoğu Asya ülkelerinin de ŞİÖ ile ekonomik işbirliğine ilgi duyduğunu anımsatan Rusya lideri, ŞİÖ kapsamındaki ekonomik projelerin başarıyla uygulanmasının Asya Altyapı Yatırım Bankası ve BRICS Bankası gibi kalkınmaya yönelik finans kurumlarına katkı sunacağını kaydetti.

Putin, “ŞİÖ içinde ticaret, iş gücü ve sermaye hareketi önündeki engelleri kaldırmalıyız. Endüstriyel ve teknolojik işbirliğini derinleştirmeliyiz.” dedi.

Hindistan ve Pakistan'ın Yükümlülükleriyle İlgili Karar İmzalandı

ŞİÖ'ye üye ülkelerin liderleri, Hindistan ve Pakistan'ın ŞİÖ üye statüsü alması için gerekli yükümlülüklerle ilgili zaptı imzaladı.

Rusya, Çin, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan'ın 1996'da oluşturduğu örgüt, Şanghay Beşlisi olarak anılıyordu ve 2001 yılında Özbekistan'ın katılımıyla üye sayısını altıya çıkardı. Belarus, Afganistan, Hindistan, İran, Pakistan ve Moğolistan’ın gözlemci ülke olduğu ŞİÖ’de Türkiye, Azerbaycan, Ermenistan ve Sri Lanka diyalog partneri. Türkiye’nin diyalog partnerliği ŞİÖ’nün Haziran 2012'deki Pekin zirvesinde kabûl edilmişti.

Sputnik

HABERE YORUM KAT