1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. PKK'nın Suriye'deki Uzantısı PYD Hâlâ Fırat'ın Batısında!
PKK'nın Suriye'deki Uzantısı PYD Hâlâ Fırat'ın Batısında!

PKK'nın Suriye'deki Uzantısı PYD Hâlâ Fırat'ın Batısında!

ABD’nin Fırat'ın doğusuna geçtiğini iddia ettiği PYD militanları bölgedeki varlığını hâlen koruyor.

29 Ağustos 2016 Pazartesi 23:11A+A-

Suriye'de ABD'nin siyasî ve askerî desteğiyle büyüyen PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) bölgesel “askerî meclis” adı altında saldırırken, Menbiç'teki militanlarını da “Demokratik Suriye Güçleri” (DSG) adıyla kamufle ediyor.

ABD Savunma Bakanlığı, PYD'nin Fırat Nehri'nin doğusuna çekilmesi gerektiğinin dile getirildiğini ve bunun büyük ölçüde gerçekleştiğini iddia etmişti.

AA'ya bilgi veren Türkiye’nin güvenlik kaynakları ise örgüt militanlarının nehrin batısındaki pozisyonlarını koruduğunu, doğuya geçişlerinin büyük ölçüde gerçekleşmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını vurguladı.

Güvenlik kaynakları ayrıca, PKK'nın dağ kadrosu yöneticilerinin PYD’ye ‘yerinizden kıpırdamayın’ talimatları verdiğinin istihbarat dinlemelerine takıldığını aktardı.

Menbiç'te Duruyorlar

Nehrin batısındaki PYD militanları, Menbiç ilçesinde yuvalanmış durumda. Burada kendi örgüt üniformaları ve armaları yerine DSG'ninkileri kullanan militanlar, kolaylıkla kamufle oluyor. Böylelikle yerlerini muhafaza ederken bölgede PYD'li kalmadığını kendileri de ABD yönetimi de dillendirebiliyor.

DSG Üzerinden Örgüte Yardım

PYD, Suriye'de kendisine yakınlığıyla bilinen grupları 12 Ekim 2015'te DSG adı altında bir araya getirdi.

“Suriye Arap Koalisyonu”nu oluşturan Ceyşul Suvvar, Burkan el-Fırat, el-Sanadid, el-Cezire Tugayları ve Süryani Askerî Konseyi de DSG çatısı altına girdi. Ancak DSG'nin liderliği tamamen, mensuplarının da ezici çoğunluğu PYD'de kaldı.

ABD, DSG'nin kurulmasından itibaren PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD’ye yardımlarını hızla arttırdı.

Suriye'nin kuzeyinde Türkiye sınırı boyunca hâkimiyet kuşağı oluşturmak isteyen örgüt, ABD’nin kesintisiz ve yoğun hava desteğiyle Fırat’ın batısına yöneldi. Örgüt, 27 Aralık 2015'ten itibaren Fırat Nehri’nin batısına IŞİD kontrolündeki bölgeye geçmeye başladı.

ABD, örgütün daha ileriye gitmemesi konusunda Türkiye tarafından yapılan uyarıları geçici olarak dikkate aldı. Ancak IŞİD’e karşı yalnızca PYD’nin etkili olacağı iddiasında ısrarcı davrandı.

Washington yönetimi, nehrin batısında IŞİD'in elindeki Menbiç'in alınması hâlinde, DSG olarak nitelediği PYD’lilerin bölgeyi terk edeceği güvencesini verdi. Ayrıca, bu unsurların ilçenin kuzeyinde Fırat Nehri'nin kolu Sacu Çayı'nın ilerisine geçmeyeceğini taahhüt etti.

PYD militanları bir kısım Arap savaşçıyla beraber, Menbiç'i yoğun ABD hava bombardımanları sonucu 12 Ağustos 2016'da IŞİD'den aldı. Buna karşın ABD, Türkiye'ye verdiği sözleri hâlen yerine getirmedi.

Örgütün, Sacu Çayı'nın altına indirilmesi Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) bölgede dün ve bugün düzenlediği harekâtlarla mümkün oldu.

Bölgesel “Askerî Konsey” Maskeleri

PYD, hedefindeki bölgelerde gerek kendi gerek aşınan maskesi DSG'yi gizlemek için yerel askerî konseyler kuruyor. Ardından, kendisi geri plana çekilmiş görünüyor. Örgüt, askerî konseyler için, “farklı etnik grup temsilcilerinin ortak iradesi” propagandasını yapıyor. PYD, bu amaçla ekimde el-Bab, nisanda Menbiç, ağustos ortalarında Cerablus askerî meclislerini ilan etti. Örgüt bu yapının adıyla varlık göstererek bölgedeki tüm grupların iradesini temsil ettiğini iddia ediyor.

PYD, “Fırat Kalkanı” isimli operasyon çerçevesinde Cerablus'ta bulunan TSK tanklarına, 27 Ağustos'ta “Cerablus Askerî Meclisi” maskesiyle saldırmış ve 1 askeri katletmişti.

PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD’nin medya organlarından ANHA, saldırıyı “Cerablus Askerî Konseyi”nin düzenlediğini söylemişti.

Yine örgüte ait ANF de saldırının videosunu olaydan kısa süre sonra yayımlamıştı. Videoda saldırı ânını görüntüleyen militanların konuşma ve bağrışmalarında “Cephanelik patlıyor yoldaş, cephanelik... Yaşasın lider Apo! ...Yaşasın Cerablus Meclisi, yaşasın Cerablus Meclisi!” dedikleri görülmüştü.

Türkiye’nin Güney Sınırında “PKK Duvarı” Hayali

PYD, Suriye'nin kuzeyinde Türkiye sınırı boyunca Haseke ili ile Kobani (Ayn el-Arab) ve Fırat Nehri'nin batısındaki Afrin ilçelerine hâkim. Fırat Nehri'nin batısında ilerlemeye yönelik çabası sürdüren örgüt, Menbiç ilçesinin ardından Türkiye sınırındaki Cerablus-Azez hattını da alarak Reyhanlı ilçesinin karşısındaki Suriye topraklarına kadar genişlemeyi hedefliyor. PYD, bu kuşakla Türkiye-Suriye arasında bir duvar işlevi görerek iki ülkenin coğrafî bağlarını koparmanın peşinde.

Etiketler : , , , , ,

HABERE YORUM KAT