1. HABERLER

  2. HABER

  3. “PKK Silahları Gömecek, Devlet Toplayacak”
“PKK Silahları Gömecek, Devlet Toplayacak”

“PKK Silahları Gömecek, Devlet Toplayacak”

PKK'lılar silahlarını gömecek. Ardından silahsız olarak sınırdan Kuzey Irak'a geçecek. Devlet daha sonra gelip bu silahları toplayacak.

20 Kasım 2014 Perşembe 10:34A+A-

Hükümet, çözüm sürecinde Kobani eylemleri nedeniyle uygulanamayan takvimi İmralı'nın da olduğu aktörler ile yapılan görüşmeler sonrası revize edecek.

Sabah gazetesinin haberine göre görüşmelerde ortaya çıkan önemli sonuçlar şöyle:

Çözüm süreci takvimine Kobani eylemleri nedeniyle uyulmadı. Bu da yaklaşık bir aylık bir sarkma anlamına geliyor. Eski takvime göre ocak ayında silahların bırakılması, nisan ayı içinde de sürecin tamamlanması bekleniyordu. Takvim revize edilecek.

ÖNCE KAMU DÜZENİ, SONRA EYLEMSİZLİK

Hükümet öncelikli olarak PKK'nın kamu düzenini bozan tavırlarına son vermesini bekleyecek. Bunun ardından Öcalan mutlak eylemsizlik çağrısı yapacak. Daha sonra ise silahların bırakılması gündeme gelecek. Sürecin tamamlanmasının yaz aylarını bulması bekleniyor.

HASTA MAHKÛMLAR

PKK'nın eylemlerine son vermesi ve mutlak eylemsizlik çağrısı ile birlikte hasta mahkumlar ile ilgili bir düzenlemenin gündeme getirilmesi planlanıyor. Kanser gibi hastalığa yakalananların cezaevi dışındaki hastanelerde tedavi edilmelerinin koşulları kolaylaştırılacak.

KRİZ MEKANİZMASI KURULACAK

HDP'liler ile yapılan görüşmelerde, "Esas kriz dönemlerinde görüşme yapılması gerekirken bir aya gelinemiyor. Kobani eylemleri sonrasında da bu oldu. Esas böyle dönemlerde görüşmek ve olayın büyümesini önlemek gerekiyor" görüşü dile getirildi. Toplantılarda, Bundan sonra bu kriz dönemlerinde görüşmelerin sürmesini sağlayan bir mekanizma kurulması görüşü de benimsendi.

SİLAHLAR GÖMÜLECEK

Hükümetin hazırlayıp tarafları gönderdiği, silahların bırakılmasından rehabilitasyon sürecinin nasıl işleyeceğine kadar tüm detayların yer aldığı yol haritasının detayları da ortaya çıkmaya başladı. Planda PKK'lıların silahları nasıl teslim edeceği, devletin bunu nasıl toplayacağı da yer aldı. Buna göre PKK'lılar bölge genelinde belirlenen yerlere giderek silahlarını gömecek. Silahsız olarak sınırdan Kuzey Irak'a geçecek. Devlet daha sonra gelip bu silahları toplayacak. Planda gömüleceği yerlerin isimlerinin bulunduğu da bildiriliyor.

İMRALI İÇİN LİSTE OLUŞTURULDU

Devlet, İmralı'ya gönderilecek ve sekretarya görevi de yapacak yeni mahkumlar ile ilgili bir havuz oluşturdu. HDP tarafından önerilen isimler de havuza dahil edildi. MİT isimleri tek tek tarayarak kimlerin gideceğine karar verecek. Gönderilecekler arasında bir kadın mahkum olması ihtimali de bulunuyor.

 

HABERE YORUM KAT